«Капсули здоров’я»: мак, кмин, чіа

Насіння маку

Крихітне насіння маку, що “живе” у коробочках, становить високу цінність для кулінарів та фармацевтів.

Непромислове вирощування маку заборонене в багатьох країнах через психотропний компонент, що міститься в молочку незрілої рослини.  

Однак це не заважає його насінню залишатися одним із найпопулярніших і затребуваніших продуктів у всьому світі:

  • морфін, який є одним з основних складових компонентів рослини, має потужний болезаспокійливий ефект, тож вживаючи насіння маку, ви можете позбутися несильного головного болю. Цього морфіну боятися не варто– він не викликає залежності і не має токсичної дії. А мак із медом – це найприродніший снодійний та заспокійливий засіб.
  • мак також допомагає зберегти зір. Антиоксидантні сполуки здатні зменшити прояви вікової макулярної дегенерації і підтримують гостроту зору у похилому віці.
  • залізо, яке є одним із основних мінералів маку, необхідне для формування червоних кров’яних клітин і збільшення споживання кисню організмом. В результаті – зменшуються симптоми анемії.
Макове молочко є дуже популярним серед вегетаріанців, адже в його складі є багато легкозасвоюваних білків.
Мак ідеально доповнює грибні страви і різноманітні соуси. Найчастіше насіння використовують у приготуванні кондитерських виробів: ним можна посипати випічку, додати у тісто або застосувати в якості начинки. Насіння маку також часто використовують для приготування халви, додають у йогурти та кефіри, покращуючи смак молочних напоїв і підвищуючи їх поживну цінність.
У сонячній Італії, до речі, в їжу вживають не тільки насіння маку, а й квіти і навіть стебла цієї рослини. Стебла готують так само як шпинат, а квіти додають до дієтичних салатів і перших страв.

Насіння кмину

Кмин є однією з найдревніших спецій– його насіння археологи знайшли під час розкопок, що відносять до кам’яного віку. Головна цінність зерен кмину полягає в оосбливо багатому складі: жирні олії, ефірна олія, вітамін Е, флавоноїди, вітаміни групи B, а також фосфор, залізо, цинк, мідь, кальцій.

  • Кмин добре відомий як ефективний засіб при розладах травлення, він активізує виділення шлункового соку, зменшує бродильні процеси в кишечнику і розслаблює його м’язи.
  • Крім того, він має потужні антиоксидантні властивості, чим сприяє загальному омолодженню організму і зменшує вплив шкідливих екологічних факторів та поганих звичок. Ефірна олія кмину – чудовий антисептик універсального використання. 
  • Кмин допомагає полегшити симптоми застуди, стимулює імунітет і має антисептичні властивості. При виникненні болю в горлі рекомендується пити кминну воду з додаванням сухого імбиру – це заспокоїть дряпання в горлі.

Пряний кмин (кумин, він же зіра) не випадково додають до плову: це насіння допомагає в засвоєнні жирної їжі.

Особливо цінним вважається чорний кмин – його корисні властивості перевершують властивості інших видів кмину. На вигляд він дуже подібний на чорний кунжут, однак його легко відрізнити за запахом.

На відміну від інших спецій, які смачні лише в певних стравах, кмин можна додавати скрізь: у страви з м’яса, овочів, а також у випічку і соління. І всюди він буде доречний.

Насіння чіа

Чіа – іспанська шавлія. У насінні чіа кальцію в п’ять разів більше, ніж   в молоці, в  два рази більше білка, ніж у будь-якому іншому насінні або    злаках, в два рази  більше калію, ніж в бананах і це далеко не весь  список переваг цього екзотичного  суперфуду.

Також це насіння допомагає схуднути, адже завдяки своїм сильним  гідрофільним  якостям, воно вбирає в 12 разів більше своєї ваги, коли змішується з водою, що в  свою чергу сприяє правильній роботі травної  системи. Тож з‘ївши лише жменьку  цього насіння, ви матимете відчуття  ситості довгий час і не перекусуватимете  зайвим.

Унікальність чіа також у великому вмісті поліненасичених жирних кислот  омега-3 і омега-6, таких важливих для роботи мозку.

Насіння чіа зазвичай замочують перед використанням у воді або іншій рідині, приблизно на 10 хвилин. Ним можна доповнювати багато традиційних страв: супи, салати, соуси, каші, солодощі. Найчастіше чіа додають до фруктових соків, йогуртів, домашнього морозива або смузі.

 

Галина Теличук

 

Читайте також:

«Капсули здоров’я»: гарбуз, соняшник, льон, кунжут
Правила правильногоспоживання насіння