Коли й кому потрібно перевіряти слух

Людське вухо – так званий чутливий інструмент, що слугує для сприйняття та аналізу різних звукових сигналів. За нормального слуху людина здатна зрозуміти, з якого боку лунає звук, здалека чи зблизька. Але, як будь-який механізм, слухова система теж іноді зазнає перебоїв.

Серед найпоширеніших причин накопичення вушної сірки або рідини у вусі, інфекції, зміна тиску повітря при злітанні літака тощо. Як мінімум легкий ступінь втрати слуху неминуче супроводжує процес старіння, значне ж погіршення, що ускладнює спілкування, часто притаманне людям похилого віку, особливо після 65 років.

Щоб дізнатися, чи потрібно вам перевірити слух, дайте відповіді на наступні запитання. Якщо ви відповіли «так» на будь-яке з них, обговоріть із лікарем доцільність такого обстеження.

  • Чи завжди ви збільшуєте гучність при перегляді телевізора або прослуховуванні радіо?
  • Чи уникаєте ви соціальних ситуацій або зустрічей із людьми, оскільки побоюєтеся, що не зрозумієте, що вони кажуть?
  • Чи ніяковієте ви або почуваєтеся «не у своїй тарілці» у ресторанах або на вечірках?
  • Чи просите ви людей повторювати сказане?
  • Чи пропускаєте ви телефонні дзвінки, оскільки не чуєте їх, або є проблеми, коли берете слухавку?
  • Чи скаржаться люди у вашому оточенні, що ви ніколи їх не слухаєте (якщо насправді ви намагаєтесь)?

Ви також можете попросити друга перевірити вас – нехай прошепоче декілька слів або цифр. Якщо ви все ж таки вважаєте, що маєте проблеми, пройдіть діагностику слухової системи.

Що включає дослідження слуху?

Комплексна оцінка слуху починається з вивчення історії хвороби та обстеження вух, носа і горла, далі проводять кілька простих тестів для перевірки слуху.

Наступним кроком є аудіограма. При її виконанні ви сидите у звуконепроникній кабіні в навушниках, які дозволяють перевірити кожне вухо окремо. До вух подається низка звуків на різних частотах.

Аудіолог просить вказати найтихіший, який ви можете почути в діапазоні низьких, середніх та високих частот. Люди з відмінним слухом, як правило, чують звуки у 20 дБ або менше, за помірного погіршення – від 45 до 60 дБ, за серйозних проблем – лише при збільшенні до 76-90 дБ. Крім того, важливо чути й розуміти не лише звуки, але й слова.

Тож аудіолог дає прослуховувати слова, записані з різною гучністю, щоб визначити поріг прийому мовлення, або найнижчий рівень дБ, на якому ви можете почути і повторити половину з них. Нарешті, ви прослухаєте серією схожих за звучанням слів для оцінки здатності розрізняти мовлення.

Таким чином, зазначені методи допоможуть оцінити функціонування вашої слухової системи і виявити проблему, якщо така є.

За матеріалами Harvard Medical School

Читайте також:

Очистка печінки – природні засоби

Що потрібно знати про епілепсію

Що потрібно знати про туберкульоз