Кожен може бути Миколаєм або день, коли збуваються мрії

Калейдоскоп довгоочікуваних зимових свят розпочинає день святого Миколая, захисника та покровителя простих людей, мандрівників та дітей. Про нього існує безліч легенд, але в основі їх всіх – історія про реального чоловіка, що жив у IV ст.н.е., який все своє життя таємно підтримував бідних людей та допомагав усім, хто цього потребував: непомітно приносив у їхні будинки іграшки і теплі речі для дітей, ліки для хворих. «Добрі справи мають бути таємними» – вважав святий Миколай Чудотворець.

У цей день кожен із нас може приміряти на себе роль таємничого благодійника – зробити добру справу або здійснити чиюсь маленьку мрію. Але звісно, почнеться цей день із щасливих очей наших малюків, які намацають під подушкою бажані дарунки.

«Що принесе святий Миколай вашим діткам, і як ви плануєте провести цей день?» – традиційно запитала я в різних людей.

РОСАВА, співачка (Радко – 4 роки, Млада – 1 рік):

«Син намалював два малюнки, за себе і молодшу сестру. Собі попросив глобус і Сонячну систему, Младі  – «корисні солодощі». В цілому, у нас немає культу святого. Кожен може бути Миколаєм, нести сюрпризи і радість. У цей день ми поїдемо в Радомишль до Замку-музею на свято дарувати собі й іншим радість буття.»


Ольга ДЕРКАЧОВА, письменниця (Віталій, 16 років):

«Вже кілька років мій син не пише листів, але знаю, що вірить. Просто знає, що сенс святого Миколая не у подарункові під подушкою, а у відчутті дива і можливості творити це диво самому від імені Миколая. Але й Миколай принесе йому під подушку подарунок – павербанк. А мені від сина (ой, від Миколая) теж буде щось під подушкою. 19 грудня ми традиційно прикрашатимемо штучну ялинку (моя дитина не визнає вбивства живого дерева). А ще ми зі студентами напередодні Миколая купуємо дитячі книги і надсилаємо туди, де їх чекають.»


Данило ПАНОВ, кухар (Єва, 2 роки):

Ми подаруємо книгу «Донька Гррруффало». Єва обожнює книги і Груфало – один із найулюбленіших її персонажів. У цей день проведемо для Єви перший (вступний) інструктаж про те, що це за свято і з чим його їдять.


Юлія КОДЖА, фотограф (Тунджер – 5 років, Дерія – 8 років):

Будемо їсти цукерки і обніматися весь день. А із подарунків святий Миколай приготував діткам книги і солодощі.


Дарина ШИХНЕНКО-КОРЧЕВСЬКА, галерист (Ігор, півроку):

Нам він приготував новий комбінезончик і ночник-проектор. Вранці ми з родиною підемо до храму, а далі – ще не вирішили.


Юлія МІРОШНИЧЕНКО, гештальт-терапевт (Маша – 4 роки, Настя – 6,5 років):

Одній принцесі святий Миколай підготував свинку Пеппу, а другій – сумочку із Hello Kitty. Відзначати будемо вдома з тортом і повітряними кульками.


Микола ГАВРИЛЯК, директор IT-компанії (Микола – 2 роки, Катруся – 8 місяців):

Не знаю, що точно святий Миколай принесе дітям, але чув, що старший замовляв поїзд, можливо ще радіокероване авто буде на складах у Миколая. А молодшій саме час ставати на ходунці, тож очікуємо на них=).Ну і звісно свіжі фрукти, дитячі вітаміни та солодощі, куди без них? Плануємо в дитячий центр сходити на батути та на святкову виставу, де святий Миколай вручатиме подарунки чемним діткам.


Анна ЛОБАРЕВА, засновник благодійного проекту «ДІТИ», дизайнер (Евеліна, 2 роки):

День святого Миколая для моєї сім’ї, як і для багатьох інших, – це свято, яке відкриває сезон чудес і Новорічної казки. Своїй доньці я намагаюся максимально подовжити віру в дива: ми заздалегідь готуємося, обговорюємо подробиці на рівні її сприйняття, адже їй 2,9 роки. Подарунки під подушкою вона дуже чекає! Ледве-ледве дізналися про її бажання: чекає героїв «щенячого патруля» і смачного печива. Також я намагаюся створити казку для інших діток, зокрема останні 4 роки я проводжу свято Різдва в Онкоцентрі.


Катерина КІБАРОВА, директор Благодійного фонду «Співчуття»:

День святого Миколая для мене особливе свято, наповнене радістю і очікуванням чогось чарівного під подушкою. І так, я впевнена, для кожної дитини. Кожен рік 19 грудня я відвідую дитячі будинки і намагаюся подарувати свято тим, хто так вірить і потребує дива – діткам з особливими потребами. У цьому році ми веземо вихованців Центру психологічної реабілітації «Віра.Надія.Любов» у Київ на театральну виставу, на якій вони зможуть зануритись у справжню казку. Дуже хочеться, щоб ми – дорослі, частіше відчували себе дітьми і вміли так само по-дитячому вірити у диво. Щоб уміли так само щиро віддавати і отримувати теплі емоції і дарувати любов, не чекаючи нічого у відповідь.

Нехай у кожної дитини в цей день буде поруч «свій» люблячий святий Миколай. Даруйте тепло!

Підготувала Галина Теличук