Курцям призначають антибіотики частіше

Куріння призводить до шкідливих наслідків не лише для окремої особистості, а і для людства в цілому, виявили американські вчені.  Автори нещодавнього дослідження наголошують, що куріння посилює резистентність до антибіотиків в суспільстві. (Резистентність ‒ стійкість, опірність і несприйнятливість організму до  факторів зовнішнього впливу — інфекцій,отрут, забрудненнь.)

В рамках дослідження було виявлено, що лікарі набагато частіше призначають курцям антибіотики для боротьби з інфекціями.

Провідний автор дослідження доктор Майкл Штейнберг з медичного коледжу при університеті Ратгерса в штаті Нью-Джерсі сказав, що така ситуація пов’язана з достатньо поширеною думкою в колі лікарів, що люди, які палять, більш сприйнятливі до інфекцій. «Однак сам по собі статус курця не повинен бути причиною для призначення антибіотиків», – наголосив він.

Щоб визначити, наскільки частіше призначали антибіотики курцям, в порівнянні з  пацієнтами, що не курять, дослідники проаналізували дані національної репрезентативної вибірки 8,307 відвідувань лікаря із скаргами на інфекцію в період між 2006 і 2010 роками. Як виявилось, у половині всіх випадків пацієнтам призначали антибіотики. При чому курцям призначали антибіотики приблизно на 20%, а у випадку респіраторних інфекцій – на 31% частіше.

Ця тенденція є абсолютно не виправданою, адже як показали попередні дослідження, велика кількість респіраторних інфекцій викликаються вірусами, на які антибіотики не діють. І навіть  у випадку респіраторних інфекцій, які спричинені бактеріями, зовсім невеликій кількості людей потрібні для одужання антибіотики.

Той факт, що курцям призначають антибіотики частіше, ніж іншим пацієнтам, сприяє збільшенню стійкості до дії антибіотиків у суспільстві.

Всесвітня організація охорони здоров’я вже назвала резистентність до антибіотиків «глобальною кризою здоров’я». Щоб зарадити цьому, дослідники рекомендують лікарям чітко дотримуватись рекомендацій щодо призначення антибіотиків, а також заохочувати пацієнтів відмовитись від такої шкідливої звички, як тютюнопаління – це не лише зменшить резистентність до антибіотиків, а і взагалі позитивно відобразиться на здоров’ї суспільства.

За матеріалами сайту «Medscape».

Читайте також: 

Курці більше схильні до поганого настрою