Як збільшити ефективність дієт у чоловіків

На сьогодні у всьому світі ожиріння досягає масштабів епідемії, оскільки його глибокий вплив на здоров’я призводить до зниження якості життя і передчасної смерті. Якщо відсоток населення з ожирінням продовжить рости, це, безсумнівно, збільшить витрати на охорону здоров’я і стане суттєвою перешкодою для економічного прогресу і національного добробуту в багатьох країнах.

Якщо говорити про ожиріння у чоловіків, то тестостерон, будучи важливим стероїдним гормоном сфери репродуктивного та сексуального функціонування, є ключовою сигнальною речовиною в регуляції витрати енергії і численних клітинних метаболічних шляхів, в тому числі обмін азоту і жиру. Існує багато даних, що підтверджують роль тестостерону в збільшенні і збереженні м’язової маси, а також зниженні жирової маси, що говорить про його безпосередню участь в регулюванні конституції тіла. Таким чином, можна припустити, що дефіцит тестостерону сприяє ожирінню, і в разі гіпогонадизму терапія із застосуванням тестостерону в поєднанні з фізичними вправами і дієтою може виявитися корисною в лікуванні ожиріння у чоловіків.

Шестимісячне дослідження 207 чоловіків, яким був призначений тестостерон, продемонструвало зростання м’язової маси і зниження жирової маси (-1,3 кг; інтервал від -1,8 до -0,8), а також зниження процентного вмісту жиру (-1,7%, інтервал від -2,1 до -1,1). Ці дослідження були проведені у чоловіків з низьким рівнем тестостерону в сироватці крові, проте існують дані двох досліджень, що демонструють позитивний ефект застосування тестостерону у чоловіків, у яких показники тестостерону в сироватці крові входять в нижній діапазон нормальних значень.

За даними іншого подвійного сліпого плацебо-контрольованого дослідження тривалістю 6 місяців трансдермальна терапія тестостероном справила позитивний вплив на рівні ліпідів, індекс маси тіла (ІМТ), а також на сексуальне здоров’я чоловіків з гіпогонадизмом, які хворіли на цукровий діабет або метаболічний синдром.

Параметри пацієнта з ожирінням також зумовлюють успіх терапії тестостероном. ІМТ має найбільший позитивний прогностичне значення. Обвід талії також є важливим прогностичним фактором, але ІМТ виявився сильнішим предиктором. Цікаво, що в групі чоловіків, які проходили терапію тестостероном, за всіма антропометричним параметрам відбувалося поступове поліпшення, на відміну від групи плацебо, де початкове поліпшення тривало лише 18 тижнів, після чого за 12 тижнів показники поверталися до початкового рівня, що говорить про недовговічність ефекту зміни способу життя.

Таким чином, застосування тестостерону як фармацевтичного препарату у чоловіків із визначеною недостатністю цього гормона покращує ефекти від дієти і фізичних навантажень для контролю ваги тіла у чоловіків.

За даними журналу “Медікс. Антиейджинг”

Читайте більше про тестостерон