Медитація зменшує стрес від роботи

Трансцендентальна медитація – техніка уникнення відволікаючих думок і стан розслабленої свідомості – допомагає запобігти пов’язаному з роботою стресу і «вигоранню» на робочому місці.

Сенфорд Нідіч (Sanford Nidich) та його колеги з Університету Махаріші (Айова, США) запропонували групі викладачів і допоміжного персоналу, що працюють у школах для дітей з девіантною поведінкою, практикувати трансцендентальну медитацію два рази на день по 20 хвилин протягом чотирьох місяців. Початковий рівень стресу серед учасників дослідження був у середньому 39 за 40-бальною шкалою і зменшився на 5 балів до кінця періоду дослідження. Для порівняння: рівень стресу 20 співробітників шкіл, які не практикували медитацію, був близько 37 за тією самою шкалою на початку дослідження, протягом дослідження цей показник збільшився на 2 бали. Ті, хто практикували медитацію, відчували себе менш пригніченими і менш емоційно виснаженими.

Програма трансцендентальної медитації ефективно сприяла зниженню психологічного стресу серед учителів і допоміжного персоналу, які працюють у терапевтичних школах для учнів із девіантною поведінкою. Автори дослідження дійшли висновку: «Ці результати мають важливе значення для подальшої роботи, а також психічного і фізичного здоров’я співробітників таких шкіл».

Elder C., Nidich S., Moriarty F., Nidich R. Effect of Transcendental Meditation on Employee Stress, Depression, and Burnout: A Randomized Controlled Study // Perm. J. – 2014. – Vol. 18 (1). – P. 19–22.

 

Також читайте “Метод прогресивної м’язової релаксації”

“Медитація уповільнює вікові зміни в мозку”