Медитація продовжує молодість

У людей, які тривалий час протягом життя займалися медитацією, з роками збільшуються певні ділянки мозку, а в них, відповідно, збільшується й обсяг сірої речовини.

Тривале вивчення цього питання показало, що у людей, що часто медитують, тісніше функціонально пов’язані ділянки мозку, що, в свою чергу, сповільнює темпи вікової мозкової атрофії. Міцність зв’язків між ділянками впливає на здатність мозку швидко розподіляти електричні сигнали. Цікаво, що цей ефект очевидний для всього мозку, а не лише для окремих ділянок.

Тобто, медитація потенційно здатна змінювати фізичну структуру мозку.

Ділянки мозку, на які позитивно впливає медитація

1. Оціночний центр (бічна префронтальна кора). Ця частина мозку відповідає за раціональність та логіку. Ця ділянка керує нашими емоціями, тобто визначає, якою має бути поведінка людини в різних життєвих ситуація, а також знижує сприйнятливість, тобто прийняття речей, дій, ситуацій «близько до серця».

2. Центр Я (медійна префронтальна кора). Ця частина мозку, зважаючи на різні ситуації, звертається до нашого досвіду і особистої точки зору і погляду на ті чи інші речі. У цій ділянці мозку обробляється інформація, яка безпосередньо стосується нас самих: коли ми мріємо, над чимось розмірковуємо, спілкуємось з іншими людьми. Медіальній префронтальної кора складається з двох секцій:

Вентромедіальна. Ця секція відповідає і обробляє інформацію виключно, яка стосується вас і людей, близьких або схожих на вас. Сприймати «близько до серця» ті чи інші речі дозволяє саме ця вентромедіальна секція мозку. Саме її вплив змушує нас турбуватися, перебувати у тривожному стані і навіть спричинювати стрес.
Дорсомедіальна. Ця секція відповідає і обробляє інформацію про людей, яких ви не вважаєте близькими або схожими на вас, ваші і їхні погляди зазвичай різні. Ця частинка мозку бере участь у формуванні емпатії і різних соціальних зв’язків.

Жизель Бундхен

3. Острівець. Це наш тілесний індикатор, який формує наші тілесні відчуття і визначає, наскільки вони сильними або слабкими можуть бути. Також ця частина мозку задіяна у процес переживання і співпереживання.

4. Мозочкова мигдалина. Іншими словами, наш «центр страху», який у разі небезпеки сигналізує нам «бійся і біжи».

Luders E., Clark K., Narr K.L., Toga A.W. Enhanced brain connectivity in long-term meditation practitioners // NeuroImage. – 2011. – Vol. 57. – P. 1308–1316.

 

Також читайте 

Як депресія впливає на здоров’я?”

Як емоційний стан впливає на фізичне здоров’я

Психічне здоров’я на робочому місці