Здорове харчування – мінімалізм заради схуднення

Монодієти – це група дієт, що користуються неабиякою популярністю.  Їхній принцип простий – слід вживати лише один продукт протягом певного часу (від одного до декількох днів).

Переваги монодієти – швидка втрата ваги (до 6 кг на тиждень), простота, зручність і психологічна комфортність. Утім, з плюсами нерозривно повʼязані й мінуси: зайві кілограми можуть повернутися так само легко, як відійшли.

Лікарі настійливо рекомендують не сидіти на жодній монодієті довше трьох днів, оскільки це знижує надходження в організм вітамінів і мінералів. Найкраще обмежитися одним днем​​, але повторювати цей день періодично – раз на тиждень або раз на місяць.

Гречана монодієта

Для українців – традиційних гречкосіїв ця дієта є доволі природною і комфортною. Гречка дає ситість і очищує організм. Щоб пригодувати гречку, заливаємо промиту крупу окропом і варимо 5 хвилин. Утеплюємо каструлю рушником і залишаємо кашу допрівати на ніч. Гречку слід споживати без солі і спецій порціями середнього розміру раз на  три години. Останній прийом – за 4 години до сну. Можна доповнити гречку кефіром 1% жирності, але не більше 1 літра на добу.

Кефірна монодієта

План кефірної монодієти доволі простий і водночас жорсткий: 1–-1,5 л свіжого кефіру без цукру слід випивати за 5–6 прийомів через рівні проміжки часу. До цієї ж кількості  кефіру

(1–1,5 л на день) можна додати півкіло фруктів і овочів. Повторювати цю дієту бажано не раніше, ніж раз на місяць, а краще через півтора-два.

Рисова монодієта

Рис – чи не найулюбленіший продукт у розробників дієт, оскільки він має здатність адсорбувати і виводити з організму солі, шлаки, шкідливі речовини. Рис краще використовувати неочищений (у ньому міститься достатня кількість вітамінів групи В).

Один з найбільш жорстких варіантів рисової монодієти такий: зварити склянку рису і їсти його невеликими порціями протягом дня, запиваючи яблучним соком. При дуже сильному відчутті голоду можна додатково з’їдати 2–3 яблука. Більш легкі варіанти дозволяють додавати до рису трохи сої, тушкованих овочів або пісного відвареного м’яса (не більше 200 г на день).

При застосуванні рисової дієти в будь-якій її варіації рекомендується приймати препарати калію, щоб уникнути дефіциту в організмі цього життєво важливого елементу.

Огіркова монодієта

Монодієта на огірках очищає кишечник, виводить шлаки з організму і відмінно стимулює обмін речовин. Крім того, огірок – відмінний сечогінний засіб, який рятує від набряків і припухлостей. Під час огіркової монодієти на сніданок, обід і вечерю слід з’їдати салат з двох огірків зі сметаною, приправлений зеленню. Можна додати сіль-перець за смаком і з’їсти шматочок чорного хліба. Після цього – чашка кави або чаю. За годину до сну можна з’їсти яблуко або інший фрукт.

Підготовка до монодієти і вихід з неї

За 1–2 дні до початку дієти слід зменшити кількість їжі у вашому щоденному раціоні. Надавайте перевагу легким, менш калорійним стравам, відмовтеся від мʼяса. Якщо під час монодієти ви хочете приділити особливу увагу оздоровленню шлунка, в перший і останній дні корисно їсти тільки вівсяну кашу, зварену на воді, без жиру, солі та цукру.

Виходити з монодієти також треба поступово і обережно, інакше всі ваші зусилля будуть змарновані. Оберіть для цього легку їжу (найкраще овочеві страви та фрукти) в помірній кількості.

У вільні від монодієти дні лікарі рекомендують зʼїдати на сніданок овочевий салат з кровоочисними властивостями. Слід натерти на дрібній тертці 50 г червоного буряка і стільки ж моркви, додати 50 г дрібно пошаткованої білокачанної капусти, 0,5 ст. л. рослинної олії і трохи меду. Можна прикрасити цей салат ягодами журавлини або червоної смородини.

Щоб не зашкодити здоровʼю

Багатьом здається, що монодієта – чудовий спосіб схуднути, особливо якщо вибрати улюблений продукт.

Проте лікарі-дієтологи попереджають, що сидіти на ній більше 2–3 днів категорично забороняється.

 

Також читайте “Грибна дієта – смачно і корисно” 

“Дієта «Шість пелюсток»”

“Японська дієта: вітчизняна версія”