Міжнародний День боротьби з розсіяним склерозом

Міжнародний День боротьби з розсіяним склерозом відзначають щорічно 27 травня. Його ініціювала Міжнародна федерація товариств розсіяного склерозу.

Про це захворювання люди дізналися в 1835 році – саме тоді у Франції був описаний перший випадок розсіяного склерозу. Минуло ще два роки, і недугу помітили в Англії. Діагностичні критерії розсіяного склерозу були розроблені у 1868 році. На цей момент лікарі знали достатню кількість випадків, що й допомогло у визначенні симптомів недуги.

Нині відомо, що хвороба зазвичай стартує в молодому віці, але не застраховані від неї й люди середнього та старшого віку – бувають випадки, коли розсіяний склероз вперше виявляє себе у осіб віком близько 60-ти років. У жінок розсіяний склероз розвивається частіше, ніж у чоловіків, частіше хворіють представники європеоїдної раси. Серед причин повної інвалідності у людей працездатного віку розсіяний склероз посідає третє місце за травмами та ревматологічними захворюваннями.

Розсіяний склероз є аутоімунним захворюванням. Це означає, що імунна система скеровує свою дію проти самого організму і починає руйнувати мієлінові оболонки нервових волокон головного та спинного мозку. Через це нерви поступово припиняють виконувати свої функції, людина не може нормально ходити, її хода стає непевною і хиткою, можуть неконтрольовано рухатися очі, уповільнюватися мова.

Зазвичай під час хвороби чергуються ремісії та рецидиви, але загалом недуга прогресує і може призвести до повної втрати самостійного руху й самообслуговування. У декого розсіяний склероз прогресує дуже повільно, в деяких випадках руйнування мієлінових оболонок відбувається дуже швидко, людина за короткий час втрачає здатність рухатися, говорити, взаємодіяти з оточуючим світом.

Ця проблема є настільки поширеною та болючою для всього цивілізованого світу, що вчені, не покладаючи рук, працюють над створенням ліків, які могли б щонайменше ефективно уповільнювати захворювання. Крім того, досі не створено засобів профілактики розсіяного склерозу – у цьому напрямі також тривають наукові дослідження. Досі існують проблеми з раннім виявленням хвороби – в багатьох випадках лікарі можуть повідомити пацієнтові остаточний діагноз лише тоді, коли нервова система уражена достатньо сильно. Клінічні дослідження різних засобів тривають в усьому світі, деякі з них проводяться і в Україні. Вчені працюють і над створенням підходів, які дозволять діагностувати розсіяний склероз якомога раніше, на тій стадії, коли мієлінові оболонки нервових волокон можна зберегти від руйнування.