Міжнародний день шахів

З 1966 року у світі й, зокрема, в Україні, відзначають Міжнародний день шахів. Започатковано свято Міжнародною шаховою федерацією.

Для тих, хто захоплюється цією надзвичайно серйозною грою, день шахів – майже щодня, адже щоб бути в добрій спортивній формі (а шахи офіційно визнані видом спорту), потрібно постійно тренуватися.

Історія шахів починається в Індії у V–VI століттях нашої ери. Спочатку гра мала трохи інший, не такий, як сьогодні, вигляд.

Перший індійський “пращур” шахів – чатуранга.

У чатурангу теж грали на квадратній дошці, поділеній на клітинки 8х8, грали 16-ма фігурами та 16-ма пішаками. У VI або VII столітті гра прийшла до арабського світу та Південно-Східної Азії.

У 820 році арабська версія індійської гри, яку називали штрандж, але вже під середньо-азійською назвою “шахмат”, прийшла до Русі.

Слово “шахмат” буквально означає “властителя повалено”. У староруській версії назва отримала звучання “шахмати”, цим же словом гра називається нині в російській мові, а в українській отримала коротшу назву – “шахи”.

До Європи гра потрапила у VIII–IX століттях. Спочатку – до Іспанії, а потім – до Португалії, Італії та Франції. У XV столітті шахи вже мали приблизно той вигляд, що й сьогодні – на цей час правила були більш-менш усталеними, тож почала розвиватися шахова теорія.

У 1561 році був виданий перший підручник з шахів, в якому вже описувалися відомі й нині етапи кожної шахової партії: дебют, міттельшпіль та ендшпіль, а також “гамбіт” – вид дебюту, в якому перевага у грі досягається внаслідок жертви матеріалу.

Цікаво, що з моменту поширення гри європейським континентом проти неї активно виступала християнська церква. У цьому були одностайними представники усіх напрямків християнства. Католики забороняли грати в шахи і мати їх вдома, на Русі за гру в шахи могли відлучити від церкви. Втім, популярності гри це не зменшувало. Навіть представники церкви, не зважаючи на заборону, залишалися таємними прихильниками інтелектуальної гри.

Перший у світі шаховий клуб відкрили в 1550-му році в Італії. У 1575-му при королівському дворі в Мадриді провели перший шаховий турнір. У 1867 році під час турніру в Парижі вперше використали шаховий годинник. У середині минулого століття на одну партію в 40 ходів відводили дві з половиною години. За сучасними стандартами на 40 ходів відводять дві години або 100 хвилин.

Міжнародним видом спорту шахи стали наприкінці ХІХ – початку ХХ століття. У 1924 році була створена Міжнародна шахова федерація, яка від самого початку опікувалася організацією Всесвітніх шахових олімпіад. І ця ж організація у 1966 році ухвалила рішення про відзначення Міжнародного дня шахів, до якого долучилася й Україна.

 

Також читайте “Новус: спорт для всіх”