Найколоритніші осінні європейські марафони

У пам’яті ще свіжі спогади про 6-ий міжнародний Wizz Air Kyiv City Marathon 2015, що проходив визначними та мальовничими місцями столиці України. Хоча при цьому побільшало гірок та підйомів, але й сервіс на трасі також став кращим, зокрема зросла кількість точок гідратації з офіційною водою марафону BonAqua. А це на ускладненій трасі було дуже важливо, особливо на останніх кілометрах дистанції. Усі ці приємні нововведення зробили київський марафон ще привабливішим, та, по-суті, ще однією, спортивно-культурною візитівкою Києва. Однак до наступного марафону в українській столиці, ще майже рік. Тож варто звернути увагу на інші красиві міські європейські марафони, які можна ще відвідати цієї осені (про деякі вже йшлося на нашому порталі).

Незабаром, 18 жовтня, у столиці Португалії відбудеться представницький Лісабонський марафон – один із тих, що з року в рік набирають популярність. Не в останню чергу завдяки постійному супроводу живої музики вздовж усієї дистанції, що дало підстави до включення Лісабонського марафону в 2013 році одним із перших у Європі до світової серії Rock´n´Roll. Цього року маршрут марафону розпочинається у містечку Кашкайш та проходитиме передмістями португальської столиці вздовж мальовничого атлантичного узбережжя, ріки Тежу та через величний міст Васко да Гама у серце старого Лісабона, де й фінішуватиме в Парку Націй, де свого часу проходила Всесвітня виставка ЕХРО98. Напівмарафон та міні-марафон на 5,5 км стартуватимуть з самого найдовшого у Європі моста Васко да Гама. Ліміт часу на таке ознайомлення зі столицею Португалії становить 6 годин.

А наприкінці цього місяця, 25 жовтня, проводяться відразу 3 марафони неподалік Альп: у італійській Венеції та швейцарських Люцерні й Лозанні. Вони наче суперничають між собою за інтерес вибагливих бігунів. Краса Венеції рекомендацій не потребує, а от марафон э чудовою нагодою познайомитися з нею всього за 6 годин з дещо незвичної для туристів сторони. Цього року Венеціанський марафон проводитиметься вже в 30-е. Наразі його маршрут розпочинається у містечку Стра, що знаходиться за 25 км на захід від Венеції, де з 18-го століття любили облаштовувати свої вілли заможні венеціанці. Родзинкою траси є спеціально побудований для марафону міст через Гранд-канал. Ну й, звичайно, не можна не відзначити, що марафонці рухатимуться до фінішу через площу Сен-Марко повз дзвіницю та Палац дожів… Півмарафону у Венеції на цю дату не передбачено. А от забіг на 10 км дуже підійде для тих, хто хоче пробігти безпосередньо вуличками та мостами цього овіяного історією та легендами міста. З яскравих моментів, які можуть змусити віддати перед Венецією перевагу Swiss City Marathon Lucerne виділяють старт та фініш марафону німецькомовному  Люцерні з Швейцарського музею транспорту та трасу в два круги вздовж Люцернського озера та з чудовим краєвидом на Альпи.  На все відводиться п’ять з половиною годин. Окрім марафону в Люцерні на цій же трасі пройде також пів марафон та біг на 5 миль. А от старіший та іменитіший Лозанський марафон у франкомовній частині країни може похвалитися трасою вздовж узбережжя надзвичайно мальовничого Женевського озера. Природні красоти та цілюще альпійське повітря приваблюють щорічно сюди понад 10 тисяч бігунів. Окрім марафону цього дня тут також проводиться  півмарафон та забіг на 10 км.

8 листопада на французькій Рив’єрі проходитиме Marathon des Alpes-Maritimes. Забіг, розрахований на 6 годин, стартує з Англійської набережної у Ніцці та фінішує у Каннах, на маршруті перетинаючи декілька красивих приморських містечок, таких як Кан сюр мер та Антиб Жуан ле Пен. Окрім індивідуального марафону, пропонується подолати цю дистанцію у складі команди чи в естафеті 2 по 21 км. Альтернативою цього дня  може слугувати марафон у португальському Порто. Він не такий популярний, як Лісабонський марафон, однак не менш живописний, проходить вздовж морського узбережжя та гирла ріки. На дистанцію організатори відводять 6 годин. Окрім власне марафону, проводяться також сімейні (родинні) забіги на 16 км  та фан-забіги на 6 км (міні-марафон). За тиждень до події у Порто відбудеться спеціальний концерт фадо, вхід на який  для всіх учасників забігів марафону буде безкоштовним.

І наприкінці осені, 29 листопада, у Флоренції пройде другий за значенням марафон Італії. Місто відоме красою своєї архітектури, мистецькими шедеврами та романтичною атмосферою, приваблюючи мільйони туристів щорічно. Флорентійський марафон – типово міський марафон, як і київський, прокладений по найбільш привабливих та історичних місцях столиці Тоскани. На побіжне ознайомлення з ними організатори відводять 6 годин.

Годі сумніватися! Однозначно, їх варто хоча б відвідати!