Як енергетичні напої знімають втому

Енергетичні напої (або їх ще називають енерготоніки, енергетики) – безалкогольні (зустрічаються й слабоалкогольні) газовані чи негазовані суміші. Вони містять у своєму складі компоненти, які знімають втому та мають тонізуючу дію на організм.

Вони покликані значно підвищувати активність та працездатність людини вже давно віднайшли своє місце на світовому ринку напоїв, та завоювали неабияку популярність серед українських споживачів.

Існує 2 види енергетичних напоїв

  • Спортивні 
  • Енергетичні 

Спортивні енергетики рекомендовані для вживання спортсменам, які зазнають великих фізичних навантажень, під час яких втрачається весь енергетичний запас організму. Такі напої незамінні також у випадку тренування після виснажливого робочого дня, коли сили організму «на нулі».

У складі спортивних енергетиків обов’язково є вуглеводи, які є постачальниками енергії в організм. Це можуть бути як прості вуглеводи, що одразу ж після вживання напою надходять у кров та мають тонізуючий вплив, або ж складні вуглеводи пролонгованої дії, які засвоюються організмом повільніше, проте й діють триваліше.

Є також спортивні напої, що не містять вуглеводи, а замість них мають компонент L-карнітин, який підтримує енергетичний баланс, шляхом використання власних жирових запасів людини.

Енергетичні напої вживають з метою підтримання високого життєвого тонусу, зняття напруги та втоми, підвищення працездатності та витривалості, а також стимулювання розумової діяльності. Їх вживають під час перебування у стресових ситуаціях, при напруженому робочому графіку, у тривалих автомобільних подорожах.

Дія енергетиків на організм

Кожен з енергетичних напоїв має свій особливий склад компонентів. Окрім специфічної дії кожного окремого складника напою існує ще й сумісна дія деяких з них. Так, відомо, що напої, які містять одночасно кофеїн та глюкозу, діють синергічно на когнітивні функції мозку людини та на стан клітин мозку: сприяють покращенню розумової працездатності людини, ефективно знімають втому та напругу.

Отже енергетичний напій є єдиною системою компонентів, направлена на підвищення тонусу людського організму, його розумових та фізичних здібностей.

Нещодавні дослідження, представлені Науковим Комітетом з харчування (Scientific Committee on Food – SCF) Європейської спільноти, які мали на меті порівняти дію звичайних напоїв з енергетичними, довели, що останні мають вплив не тільки на фізичну активність людини, але й на її мозкову активність. Зокрема, під час виснажливих фізичних навантажень, було представлено три групи людей, кожна з яких отримувала різні напої: перша – звичайний карбогідратний напій (плацебо), друга – карбогідратний напій із кофеїном, третя – енергетичний напій. 

В результаті були представлені такі результати:

  • Після вживання енергетичного напою виснажливі фізичні вправи виконувалися з рівнем інтенсивності на 25% вищим, ніж після звичайного напою.
  • Вживання кисню під час фізичних навантажень зростало на 12% після вживання енергетиків, порівняно з плацебо.
  • Рівень гормонів стресу адреналіну та норадреналіну були нижчими у групі енергетичного напою.

Електроенцефалографія виявила, що в групі енергетичного напою, підвищена фізична та розумова активність супроводжується підвищеною активністю мозку. Висновком цих досліджень стало те, що енергетичні напої, завдяки своїй тонізуючій дії на організм людини, мають вплив не тільки на фізичний стан організму, але й на процеси активності мозку.

 

Також читайте “Коктейлі: здорове змішування”

“Живи безалкогольно! Міксуй сміливо!”

“Як і що потрібно пити під час бігових тренувань”

“Про смаки не сперечаються”