Обираємо контактні лінзи: поради офтальмолога

Добре, що настали часи, коли «чотириоким» бути не соромно – окуляри перетворилися на стильний аксесуар, і навіть ті, в кого немає проблем із зором, часто доповнюють свій образ окулярами із прозорими скельцями у модній оправі. Але лише нам, «щасливим» власникам цього «стильного аксесуару» через поганий зір, відомо, як це буває незручно. Чи можна в окулярах проїхатись на атракціоні у парку розваг? Чи можна подивитися 3D-кіно? Плавати? Носити сонячні окуляри? Пограти в пейнтбол? Займатися спортом?… Є так багато речей, які нам недоступні. Вже не кажучи про вічну «зимову» проблему, коли скельця пітніють при різкій зміні температури. Тому від імені всіх, хто колись змінив окуляри на контакті лінзи, хочу подякувати Леонардо да Вінчі, який ще у далекому 1508 році почав займатися питанням корекції зору, що в результаті призвело до прориву в офтальмологічній сфері, який ми спостерігаємо зараз.

Особисто я довго вагалася, вдягати лінзи чи ні. Тому я знаю, як багато питань виникає у людини, яка наважилась на це. Давайте розбиратися разом.

Які  бувають контактні лінзи (КЛ)?

Гідрогелеві лінзи. Гідрогель недостатньо добре пропускає кисень (око в такій лінзі погано «дихає»), тому носити такі лінзи рекомендують не більше 6-8 годин на день. І їх обов’язково потрібно знімати на ніч, щоб не заробити собі набряк рогівки та інші неприємні наслідки.

Лінзи із силікон-гідрогелю можна носити не знімаючи вдень і вночі. Вони відрізняються високою проникністю кисню. Чудово підійдуть людям, що відчувають сухість в очах. Як не дивно, відбувається це тому, що вологи в них менше, ніж в гідрогелевих лінзах. При високому вмісті рідини лінзи швидко втрачають свою вологу під дією навколишнього середовища.

Є лінзи із захистом від УФ-випромінювання. При надмірному опроміненні (припустимо, ви вирушили у відпустку), можуть розвинутися пошкодження ока: помутніння кришталика, дистрофія рогівки, тощо, і не завжди сонячні окуляри можуть захистити око повністю.

Лінзи також різняться за тривалістю використання:

  • одноденні
  • тижневі
  • місячні
  • тримісячні

Взагалі, чим коротше термін планової заміни, тим краще. Пояснюється це дуже просто – це більш гігієнічно. Уявіть, наскільки менше ви будете чіпати руками лінзу місячного носіння в порівнянні з тримісячною? Кожен цикл знімання-надягання забруднює лінзу, якими б чистими не були ваші руки. До того ж, якщо ви хворієте, то інфекція залишається на лінзах, і на наступний день, надягаючи їх, ви знову заносите її в очі. Тому якщо є така можливість, найкраще використовувати одноденні лінзи. Ввечері ви їх просто викидаєте.

Як підібрати лінзи для себе?

Звісно підбирати лінзи рекомендується тільки за допомогою досвідченого офтальмолога, який врахує всі параметри ваших очей: базову кривизну лінзи, її діаметр, а також те, де ви працюєте і в якому режимі будете лінзи носити.

Ваша подорож до омріяного прозріння складатиметься із декількох кроків:

Крок 1. Перевірте ваш зір

Спеціаліст в салоні оптики перевірить здоров’я ваших очей і зір. Він також порадить, які обрати контактні лінзи для підвищення якості зору та дасть всі необхідні рекомендації.

Крок 2. Підберіть разом із лікарем контактні лінзи

Контактним лінзам потрібен час на «посадку», тому після того, як лікар одягне першу пару, потрібно почекати 10-15 хвилин і прислухатись до своїх відчуттів. Потім фахівець перевірить їх стан на очах. Можливо, доведеться примірити не одну пару лінз. Також, можливо, із часом ви захочете спробувати лінзи іншого виробника. Ви повинні знайти «свої» лінзи для найбільш комфортного носіння. В ідеалі, ви маєте зловити себе на думці, що взагалі забули про те, що на ваших очах лінзи.

Крок 3. Навчіться правильно вдягати і знімати лінзи, а також доглядати за ними.

Вибір лінз – дуже відповідальна справа. Різні типи контактних лінз потребують різного догляду. Коли фахівець буде впевнений, що лінзи забезпечують вам хороший зір, зручні і правильно прилягають, він навчить вас правильно і швидко надягати їх і знімати. Також ви отримаєте письмову пам’ятку, в якій цей процес буде доступно зображений.

Крок 4. Регулярно перевіряйте зір

З плином часу потреби в корекції зору можуть змінюватися. Відвідувати фахівця з оптики або лікаря-офтальмолога необхідно не рідше одного разу на рік. Якщо ви помітили погіршення зору, відчуваєте дискомфорт під час носіння лінз, або турбуєтеся, чи не шкодять лінзи вашим очам, не чекайте планового візиту. У цьому випадку варто записатися до лікаря на прийом якомога раніше.

Будьте уважні!

Не слід носити лінзи при наступних захворюваннях:

  • деякі хронічні захворювання організму (туберкульоз, аутоімунні хвороби та ін.);
  • гострі запальні захворювання організму;
  • запальні захворювання очей;

Також прийом певних лікарських препаратів хоча і не є абсолютним протипоказанням до їх використання, може негативно впливати на комфорті при використанні контактних лінз.  Це антиаритмічні препарати, антидепресанти, антибіотики, оральні контрацептиви та інші гормональні препарати, препарати, що знижують артеріальний тиск, а також засоби, що зменшують набряк слизової носа. Про це потрібно обов’язково повідомити свого лікаря.


Олена БЕЗНОСЕНКО, офтальмолог медичного центру «Сучасна офтальмологія»:

Користувачу КЛ потрібно знати, при яких невідкладних станах потрібно негайно звернутися до лікаря. Це в першу чергу:

  • біль в оці, почервоніння, зниження гостроти зору;
  • свербіж, дискомфорт у оці;
  • постійне відчуття лінзи в оці;
  • поява виділень з ока;
  • поява світлобоязні;
  • відчуття постійної сухості очей.

Перше, що потрібно зробити при таких симптомах, це негайно зняти КЛ та оглянути її на наявність сторонніх тіл, забруднення поверхні та пошкоджень. Якщо лінза немає дефектів, слід почистити її, промити в розчині та спробувати знову одягти. Якщо симптоми зберігаються, потрібно негайно звернутися до лікаря.

 

Також хочу відмітити, що при використанні КЛ порушується ефективність природних захисних систем ока, в результаті чого пацієнт стає більш сприятливим до очних інфекцій. Тому надзвичайно важливо проводити дезінфекцію КЛ, яка значно знижує ризик розвитку захворювань ока. Дезінфікуючі системи скорочують число патогенних мікроорганізмів, що знаходяться на КЛ, до безпечного рівня. Для цього наразі використовують багатофункціональні розчини, і задача спеціаліста – не лиши правильно підібрати КЛ, а і засоби догляду за ними.

Підготувала Галина Теличук