Зміна погоди – дбаємо про серце

З різкою зміною погоди людям, які мають серцеві проблеми, непереливки.  При  різких змінах серцевий м’яз зазнає додаткового  навантаження –  він  намагається забезпечити нормальне  функціонування всіх систем  організму, витрачає енергію на обігрів та  пристосування до агресивних  погодних умов. Як же допомогти нашим  серцю та судинам пережити  цей холодний період? В першу чергу, це  здоровий спосіб життя і  регулярні заняття спортом, що направлені на  зміцнення серцево-  судинної системи.

Що робити

Важливу роль відіграє правильне харчування.

Зокрема, організм має отримувати всі необхідні вітаміни, макро- і мікроелементи. Так, калій бере участь у скороченні м’язів, регуляції артеріального тиску і серцевого ритму, забезпечує проходження імпульсу по нервовій системі. А магній, у свою чергу, зменшує імовірність виникнення інфаркту міокарда. Магній нормалізує роботу м’язів, сприяє очищенню організму від токсичних речовин.

Дефіцит калію та магнію в організмі рідко дає про себе знати на ранніх стадіях – і в цьому криється найбільша небезпека. Адже нестача цих важливих речовин часто призводить до розвитку неврологічних захворювань, порушення мозкового кровообігу, а також серйозних кардіологічних проблем, таких як стенокардія, інфаркт міокарда, серцева недостатність тощо.

Перепади температур, характерні для осінньо-зимового періоду та метеочутливість організму можуть стати тим пусковим механізмом, який може порушити перебіг фізіологічних процесів в організмі і призвести до розвитку захворювання. За статистикою, саме тривалий дефіцит калію і магнію є вагомим фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Тому дуже важливо подбати про те, щоб у вашому щоденному раціоні були присутні продукти, багаті на ці елементи. Велику кількість калію містять курага, чорнослив, родзинки, бобові, морська капуста, картопля, горіхи. Магнієм багаті практично всі види горіхів, гречана, ячна, пшоняна та вівсяна крупи, зерна гірчиці, бобові.

Коли тіло подає сигнали…

Часто наш організм сам говорить про те, що з ним не так. Потрібно просто бути трохи уважнішим. Терпнуть кінцівки? Хапають судоми? А може, частенько виникає задишка чи тяжкість у грудях? А як щодо відчуття постійної втоми, дратівливості, зниження працездатності? Всі ці незначні симптоми можуть бути передвісниками патології серця та судин. У таких випадках слід звернутися до лікаря, аби він призначив вам електрокардіограму. Ви маєте розуміти, що єдина можливість вчасно виявити захворювання – це періодично відвідувати сімейного лікаря. Адже у 70% «сердечників» немає жодних виражених симптомів, наприклад, болю у грудях. При цьому щорічно лише в США [s1] від раптової зупинки серця помирають понад 400 тисяч осіб. І всі вони або не здогадувалися про свої серйозні захворювання, або легковажно ставилися до свого здоров’я.

Формула здоров’я для 45 +

Особливо ретельно до зміни сезонів слід підготуватися людям, старшим за 45 років. За статистикою, саме в цьому віці різко зростають показники серцево-судинних захворювань та смертності від них.

Формула гарного самопочуття не складна: збалансоване та здорове харчування (в основі якого: свіжі овочі, фрукти, м’ясо, риба, кисломолочні продукти) + регулярне фізичне навантаження + відмова від паління і помірне вживання алкоголю.

Це непорушні основи здорового способу життя, що їх дуже важливо дотримуватися аби уникнути проблем із серцем та судинами.

Підтримка для серця та судин

Іноді однієї лише корекції раціону не достатньо, особливо в умовах високого темпу сучасного життя. В такому разі слід вживати препарати, спеціально розроблені для поповнення дефіциту важливих речовин та зміцнення серця та судин. У міжнародній медичній практиці профілактичне призначення препаратів магнію та калію входить до стандартів лікування аритмій. Насичуючи міокард калієм та магнієм, покращуються процеси обміну серцевого м’язу, запобігає його передчасному старінню і зношуванню, тим самим знижуючи ризик таких серйозних серцево-судинних захворювань, як гіпертонічна хвороба, інфаркт, інсульт, серцева недостатність.

Роль калію та магнію для здоров’я вашого серця важко переоцінити: ці мінерали поліпшують скоротливу функцію міокарда, забезпечують проведення серцевого імпульсу, підтримують еластичність стінок кровоносних судин, зменшують в’язкість крові, знижують ризик виникнення тромбозу, сприяють сповільненню зростання атеросклеротичних бляшок і нормалізації артеріального тиску.

Особливо важливо подбати про збалансування рівня цих елементів у старшому віці.

Лікарі  рекомендують всім людям понад 45 років паралельно з іншими способами профілактики серцево-судинних захворювань обов’язково вживати препарати калію та магнію.

Згідно результатів багатьох досліджень доведено, що регулярний прийом  калію і магнію допомагає знизити ризик виникнення інфаркту у 2 рази, а інсульту – на 40%. І це не враховуючи низки позитивних змін вашого самопочуття після прийому препарату калію і магнію: нормалізації ритму серцевих скорочень, зникнення неприємних відчуттів в області грудної клітки, підвищення працездатності, покращення настрою і зростання стійкості до фізичних та психічних навантажень. Це дасть вам можливість сповна насолоджуватись життям і в тому числі цією прекрасною порою року – жовтогарячою осінню.

Якою б холодною не була погода за вікном, головне, щоб ваше серце завжди залишалось гарячим та здоровим!