По суті: що робити при опіках

По суті: що робити при опіках

У пошуках потрібної інформації нам доводиться гортати кілометри тексту і тратити безліч часу. А що, коли запитання потребує термінової відповіді? Наприклад, ви обпеклися праскою і намагаєтеся швидко з’ясувати, як діяти при опіках.

Але, перш ніж вказати деталі першої допомоги, ледве не кожна стаття із Google-пошуку буде починатися фразою: «Опік – це… (довга історія походження слова «опік» з детальними класифікаціями та фото)». Така специфіка роботи сайтів: першими на сторінку пошукової системи потрапляють статті, у якій більше тексту по темі. У новій рубриці «По суті» ми ламаємо стереотипи і відповідаємо коротко та без зайвих фактів. Отже, що робити при опіках.

Що робити при опіках

Усунути джерело опіку.

Охолоджувати вражену ділянку шкіри під струменем холодної води протягом 10-15 хвилин. Якщо опік сильний, використовувати змочену в воді тканину.

Важливо! Не спішіть промивати рану при хімічному опіку. Спочатку слід з’ясувати природу хімічної речовини, якою ви обпеклися. Наприклад, сірчана кислота вступає в реакцію з водою, причому процес супроводжується значним виділенням тепла, що тільки посилить ступінь опіку.

Лужні речовини нейтралізується слабким розчином кислоти (наприклад, лимонним соком), а кислота – слаболужним розчином (1 ч ложка соди на склянку води, мильний розчин, розчин бікарбонату). Є і специфічні розчинники, які можна знайти далеко не в кожному будинку: наприклад, гліцерин проти карболової кислоти або касторове масло при опіках фенольними речовинами.

Накрити місце опіку бинтово-марлевою пов’язкою (можна змочити в антисептичному розчині, мірамістині) таким чином, щоб вона не посилювала больові відчуття і не подразнювала шкіру.

При сильних опіках варто прийняти знеболююче і викликати швидку.

Ні в якому разі:

  • Не використовуйте сіль, олію, крем, мазь, яєчний білок та інші народні засоби проти опіків.
  •  Якщо ви щойно обпеклися, не користуйтеся засобами проти опіків у вигляді піни.
  • Не відривайте одяг, що прилип до рани.
  • Не пробивайте пухирці, щоб уникнути зараження.

Будьте обережні!