Жіночі особливості бодіфітнесу

Що потрібно знати спортсмену-початківцю, які розповсюджені думки щодо тренувань у спортзалі є міфами, і в чому особливість тренувань для жінок – дізнавалися у персонального тренера та чемпіонки 2015 року з бодіфітнесу Інги СТАЛЬНОЇ.

– У чому різниця між бодібілдінгом і бодіфітнесом?

– У жіночому бодібілдингу найбільш важливим аспектом є мускулиста жіноча форма, в той час як у бодіфітнесі акцент на естетиці – краса у поєднанні з атлетичною статурою.

– Як ви потрапили у цей вид спорту і чи допомогло вам ваше хореографічне минуле?

– Студенткою я підробляла адміністратором у фітнес-клубі, де і познайомилась зі своїм тренером, який побачив у мені перспективну спортсменку і наполіг на підготовці до змагань. Безумовно, хореографічне минуле пішло мені на користь – важливу роль зіграла не лише фізична форма, а і характер, загартований за роки занять хореографією.

– Чи обов’язково мати якусь спортивну підготовку перед тим, як почати інтенсивно тренуватись у спортзалі?

– Ні, не обов’язково. Багато людей приходять на заняття, навіть якщо раніше ніколи не мали фізичних навантажень. Витривалість, силові показники і зміцнення серцево-судинної системи приходять в процесі тренувань, головне – це з розумом підходити до занять і не перестаратися.

– Ви працюєте персональним тренером. Які у вас були наймолодші і найстарші клієнтки? І чи правда, що «залізний» спорт не дає тілу старіти?

– У всіх людей різна фізична підготовка і від віку вона не завжди залежить: бувають молоді люди зі слабкою мускулатурою, і навпаки. Слід спочатку враховувати стан здоров’я і фізичну підготовку, а потім вже вік. Безумовно, фізичні вправи сприяють тонізуванню внутрішніх органів, м’язів, судин і шкіри, що уповільнює процес старіння. Від недостатнього живлення внутрішніх органів, що надходить із з кров’ю, з’являється в’ялість і слабкість, а вправи посилюють кровотік.

– Багато жінок не відвідують спортзал, вважаючи, що інтенсивна робота із тренажерами зробить їхнє тіло масивним та «чоловікоподібним». Чи можете ви розвінчати цей міф?

– Це помилкова думка, що виникає через незнання жіночої фізіології. Одним із основних гормонів, який відповідає за нарощування м’язової маси, є тестостерон. Кількість цього гормону в жіночому організмі мінімальна. До того ж, у жінок м’язові волокна тонші та менші. Дуже важливо, щоб підхід до тренувань не базувався на поширених міфах.

– Як часто потрібно займатися, щоб досягти ідеальної форми? Напевно, зі спортзалу можна не виходити..?

– Для того, щоб заняття в тренажерному залі були ефективними, потрібно тренуватися регулярно та інтенсивно. Достатньо займатися годину-півтори тричі на тиждень. Найголовніше – підходити до тренувального процесу із розумом і не перенавантажуватись. Якщо є бажання, наполегливість і сила волі, ви швидко досягнете бажаних результатів.

– Які особливості жіночого тіла слід враховувати при плануванні тренувань? Які найслабкіші місця у жінок?

– Як я вже казала, у дівчат менше тестостерону, що не дозволяє напружити м’язи «до відмови» під час силового тренінгу, що сильно обмежує їхні можливості. М’язових волокон у тілі жінки так само менше, тому для досягнення тієї ж ефективності, їм необхідно робити більше повторень, ніж чоловікам. Накачати груди, спину і прес дівчатам набагато складніше, однак для пропрацювання та нарощування м’язів ніг і сідниць дівчатам потрібно менше зусиль, ніж хлопцям, так як основна частина м’язів в організмі жінки розташовується саме в нижній частині тіла.

– Які основні правила харчування для тих, хто формує ідеальне тіло? Чи можна обійтись без спеціальних добавок?

– Потрібно розуміти, що харчування спортсмена відрізняється від харчування звичайних людей через різну кількість енерговитрат. Для звичайної людини, навіть при наявності фізичних навантажень, достатньо відмовитися від шкідливої ​​їжі (все, що містить консерванти, штучні барвники, підсилювачі смаку і трансжири) і наповнити свій раціон продуктами, багатими на поживні речовини. А спортивні добавки можуть бути лише доповненням до збалансованого харчування, але не його заміною.

– Що відбудеться з тілом людини, яка вирішить кинути тренування? Існує міф, що тіло дуже швидко запливе жиром і не залишиться і натяку на м’язи.

– Як не можливо, щоб жир при тренуваннях перетворився на м’язи, так і м’язи не перетворюються на жир. Як правило, якщо людина кидає займатися, то вона також припиняє слідкувати за харчуванням, тому м’язова маса втрачається, а жирова набирається.

– Як виглядає процес тренування початківця?

– Початківцям важливо підготувати своє тіло для майбутніх більш важких тренувань. Потрібно запустити обмінні процеси в організмі, зміцнити суглоби і м’язи, тому гнатися за великою вагою не варто. Краще починати з кругових тренувань на прокачування всіх м’язових груп, не робити більше однієї-двох вправ на кожну м’язову групу. Також слід правильно харчуватися і приділяти достатньо уваги сну, щоб встигати відновлюватися.

Бесіду вела Галина Теличук, спеціально для « Живи Активно!».