Практичні поради, як підтримати здоров’я нирок

Здоров’я нирок – один з найважливіших аспектів людського здоров’я. Нирки багаторазово протягом доби активно прокачують через себе всю людську кров – за 1 хвилину приблизно 1 літр. Вони вибирають з крові всілякі продукти розпаду, токсини і шлаки, а потім разом з плазмою крові направляють цей склад по сечоводах далі, до нашого сечового міхура, звідки вони, у свою чергу, виводяться, відомим нам способом.

Вже потрапивши в сечоводи, на щастя, токсини і інфекція, а також продукти розпаду не мають можливості потрапити назад в нирки: їм заважає клапан, який відкривається виключно в один бік.

Одна з основних функцій нирок – виведення з крові сечовини, що утворюється в результаті перетравлення білкової їжі. При великій любові до м’яса і яєць навантаження на нирки збільшується, що може призвести до їх захворювання.

Формула, за якою можна розрахувати нормальну кількість білка в їжі:
вага тіла : 2 = ваша оптимальна кількість чистого білка на добу         

Наприклад, при вазі 80 кг, в їжі щодня можна вживати не більше 40 г білка. Така кількість білка міститься в 200 г яловичини або 4 курячих яйцях.

Часто при застуді, головному болі або поганому апетиті ми все одно продовжуємо вести звичайний спосіб життя, не надаючи особливого значення нездужання. Але при хворобі, яку переносять «на ногах», лягає велике навантаження на нирки. І навіть якщо вже через тиждень ви будете почувати себе краще, ваші нирки будуть продовжувати працювати в посиленому режимі.

Вживання солі

Сіль затримує рідину в організмі, а, значить, нирки починають поглинати надмірну кількість вологи. Кухонна сіль містить натрій – хімічний елемент, який впливає на артеріальний тиск. Чим більше солі, тим складніше ниркам виводити зайвий натрій. Постійне перевищення норми натрію веде до гіпертонії.

Звичайно, не можна зовсім відмовлятися від солі, вона є найважливішим елементом в повсякденному раціоні. Нормою вважається вживання 5 г на добу.

Якщо у випадку будь-якого, навіть легкого нездужання, ви біжите в аптеку за ліками, щоб залишитися “в строю”, не дивуйтеся, що в один прекрасний день ваші нирки здадуться. Але раніше ми говорили, що переносити хвороби «на ногах» теж шкідливо для нирок! Як же бути? Зовсім не обов’язково лікувати застуду складними ліками. Існує безліч простих рецептів народної медицини, які не зашкодять організму.

Для нормального функціонування нирок необхідно достатньо води – до 2,5 л на день для дорослої людини. Мається на увазі чиста вода, а не різноманітні соки, солодкі напої, чай або кава. Адже щоб відфільтрувати все це асорті, ниркам потрібно ще більше води. Якщо ви відчуваєте спрагу – угамуєте її за допомогою простої мінеральної води.

Про шкоду алкоголю і нікотину для здоров’я всі начулися чимало. Але мало хто розбирається в деталях. Етиловий спирт і нікотин призводять до осідання сечовини і солей в ниркових канальцях, внаслідок чого канальці щільнішають, їх просвіт звужується, і надалі вони не можуть нормально працювати.

Тривале перебування в холодній воді у деяких «моржів» часто призводить до проблем з нирками. До і після зимового плавання не можна забувати про розігріваючу розминку.

 Зберегти здоров’я ниркам допоможе дотримання всіх вище перерахованих правил, а також нирки люблять продукти та лікарські рослини, які мають легку сечогінну та дезінфікувальну дію. Це — кавун, огірки, петрушка, кріп, селера, шипшина, березовий сік, суниця, суничний лист та інші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Правила техніки безпеки для любителів білкових дієт

Сечокам’яна хвороба