Поєднання смаків у різних країнах світу

Наші рецептори найкраще сприймають комбінації продуктів, до яких ми найбільше звикли. Можливість подорожувати світом розширює наші смакові враження. Незвичні для нашої кухні поєднання продуктів також чудово смакують та додають досвіду.

Смак не є постійним сприйняттям для людини. У їжі, як у одязі чи мистецтві, він може змінюватися і навіть… зникати.

Смакові уподобання змінюються в залежності від набутого харчового досвіду. Дослідження свідчать, що люди, які переїжджають з однієї країни в іншу, дуже часто звикають до місцевих продуктів. Багаторазове вживання «нової» їжі протягом кількох тижнів або місяців формує в організмі звикання і смакове сприйняття. 

Зміна смаку відбувається при деяких ендокринних захворюваннях. Зокрема, у хворих на цукровий діабет. І звичайно, практично кожна мама може відзначити несподівану зміну своїх смакових переваг у період вагітності (це пов’язано з підвищеним вмістом в крові жіночих статевих гормонів).

В європейських рецептах, зазвичай, поєднуються продукти, які мають спільні компоненти, натомість для рецептів Східної Азії такі поєднання не характерні.

Нам смакує як тайська, так і  італійська кухня, хоча за принципом поєднання інгредієнтів вони абсолютно різні. 

Десерт полуниць з бальзамічним соусом чи сніданок з м’якого сиру з медом нам можуть видатися дивним поєднанням, але ними нікого не здивуєш у Італії та на Середньому Сході.

Так, лише в Австралії вживають бургер зі смаженим яйцем та буряком. 

До складу багатьох рецептів іспанських соусів, що подаються до м’яса, також входить шоколад – пряний, гіркий зі спеціями. Традиції виробництва такого шоколаду сягають доколумбової епохи.

Жителям Півдня Сполучених Штатів абсолютно звичним видається поєднання солоних арахісових горішків, залитих холодною Coca-Cola. Така страва не лише десь у Новому Орлеані смакує, а ще й насичує та бадьорить завдяки вмісту в напої натурального цукру! 

А от те, що солоні бочкові огірки добре пасують з медом, ви певно й не здогадувались. І будете дуже здивовані, дізнавшись, що це – українська страва! З іншими найбільш популярними смаковими поєднаннями можете ознайомитися з таблиці, яку складено на основі популярного видання Professional Cooking (Wayne Gisslen).

 Угорщина

 сметана, перець,кмин

 Південне Середземномор’я та Близький Схід

 кориця, горіхи, мед

 Німеччина

 кмин, цибуля, оцет

 Греція

 лимон, орегано

 Індія

 імбир, цибуля, часник

 Італія

 помідори, базилік, оливкова олія

 Лігурія (Італія) та Прованс (Франція)

 оливкова олія, часник, анчоуси

 Китай

 імбир, часник, зелена цибуля

 Скандинавія

 сметана чи гірчиця, кріп

 Таїланд

 рибний соус, лемонграс, листя каффіру, чилі

 Бургундія (Франція)

 цибуля-шалот, часник, петрушка

 Нормандія (Франція)

 яблуко, яблучний сидр або кальвадос, вершки

 Прованс (Франція)

 чебрець, розмарин, шавлія, орегано

 Японія 

 імбир, соєвий соус

 Японія

 соєвий соус, саке або мірін, стружка шкірки лосося