Проблеми зі шкірою пов’язані з психологічним станом

Експерти Американської психологічної асоціації зійшлися на думці, що психодерматологія – хоч і зовсім нова галузь медицини, але має величезний потенціал. Взаємозв’язок між станом психіки та станом шкіри є очевидним.

Психодерматолог Шарлотта Фергюсон вважає, що головним чинником проблем зі шкірою є стрес.

Коли ми в стані стресу або нервового занепокоєння, наше тіло виділяє кортизол – гормон, який допомагає організму вистояти в стресі. В невеликій дозі кортизол – це прекрасний механізм захисту, але у великій серйозно шкодить стану шкіри.

Розацеа, екзема и псоріаз
 

Кортизол перешкоджає виділенню гіалуронової кислоти (природнє зволоження шкіри) і через запальний процес може спричинити розацеа, екзему, псоріаз.

Передчасне старіння

Кортизол пришвидшує процеси старіння шкіри, поглиблює зморшки, зменшує пружність.

Коли рівень кортизолу підвищений, ми спостерігаємо зниження антивікового гормону, відомого як дигідроепіандростерон – пояснює Фергюсон.

Якщо ви використовуєте всі косметичні можливості, від захисту від сонця до змін в раціоні, фізичних вправ, водного балансу, але все безрезультатно – можливо причина в психологічному стані. В такому випадку рекомендується пройти курс психотерапії і медитації. Заспокоївши нервову систему, ви покращите стан шкіри .