Як не потрапити в залежність від соціальних мереж

Всім нам хочеться відчувати себе вільними та самостійними. Це й не дивно, адже залежність позбавляє нас здатності робити вибір і контролювати себе.

Сьогодні вчені поряд з алкогольною та наркотичною залежністю говорять про залежність від соціальних мереж. Таку залежність психологи називають віртуальною залежністю і квазіспілкуванням – уявним або удаваним спілкуванням.

Користувачеві Інтернету здається, що він добре знайомий з людьми, сторінки яких переглядає щодня. Коментуючи повідомлення незнайомих людей, вам може здаватися, що ви  берете участь в реальній дискусії. Насправді – це далеко від істини. Проте, людина звикає до такого спілкування, замінюючи його реальним – «випадає» з соціуму, стає залежною від соціальних мереж.

Всесвітня організація охорони здоров’я визначає залежність як хронічне захворювання, що зачіпає – мотивацію, пам’ять та інші структури головного мозку.

Вчені стверджують, що інтернет-залежність важче лікувати, ніж алкоголізм чи залежність від наркотиків. Як же розпізнати і перемогти залежність від соціальних мереж, розповів директор Інституту психології ім.Г.С. Костюка Сергій Максименко.

«Соціальні мережі стали частиною нашого життя. Виникає віртуальне середовище, що відрізняється від реального життя. В мережі з’являється безліч друзів, але друзі чи вони насправді? Людина все більше і більше стає самотньою в натовпі. А в соціальній мережі вона здається собі публічною, затребуваною, цікавою», – зазначає Сергій Максименко.

Перша ознака того, що людина вже залежна від мережі – це час, який вона проводить он-лайн. Понад три години – це крайня межа.

Чим небезпечна залежність від соціальних мереж та Інтернету:

  • Концентрація уваги зменшується. Переглядаючи стрічку соціальних мереж, ви вчите свій мозок засвоювати інформацію крихітними порціями і спонтанно. Вам стає складніше концентруватися на звичайних заняттях – читанні книг, заняттях спортом, роботі.
  • Ви непомітно для себе стаєте замкнутими, відчуженими, апатичними.
  • Ви відвикаєте думати і аналізувати. Безперервний потік інформації не дає вам шансу обміркувати її, переварити.
  • Ви настільки звикаєте до інформаційного потоку, що складно переживаєте періоди відсутності доступу до мережі. Мозок вимагає все  нових і нових порцій інформації.
  • Ви починаєте відчувати втому і депресію.

Коли ж настав час говорити собі стоп і обмежувати час користування соціальними мережами: коли ви перебуваєте в мережі більше 4-5 годин на добу, коли стали замкнутими, коли не хочеться спілкуватися з друзями, коли відчуваєте втому без очевидних причин, коли забуваєте про сон, прогулянки та їжу на користь соціальних мереж.

Рекомендація – обмежте час користування соціальними мережами, самооцінка, самоконтроль, взаємодія з оточуючими людьми, активні заняття спортом, помірні навантаження, чергування розумової та фізичної діяльності.

Сергій Максименко

директор Інституту психології ім.Г.С. Костюка