Чи є користь від детокс-програми

Ми живемо в сучасному світі: науковий прогрес, іноваційні технології, різноманіття у всьому, але за все це розплачується організм. Токсини та хімічні речовини в повітрі, воді, косметичних засобах, в побутових засобах для чищення, речах, іграшках та навіть їжі! А якщо додати ще всі проблеми насущні та проблеми великих міст – погану екологію, неправильне харчування, приймання ліків та гормонів, стрес та мало активний образ життя… В результаті зашлаковування організму, а з ним зайва вага, зниження життєвої сили та енергії, проблеми зі шкірою, а потім і зі здоров’ям.

Найкраще, що ми можемо зробити для свого організму – це раціональне харчування та активний спосіб життя. При раціональному та правильному харчуванні і фізичних вправах організм самостійно позбавляється токсинів.

Але є ще певні міри та методи для максимального, природного очищення організму: розвантажувальні дні та детокс-програми.

Найчастіше розвантажувальні дні сприймають як засіб для схуднення. Але розвантажувальні дні не тільки допомагають схуднути, але і дають «відпочинок» всій травній системі. В результаті кишківник починає краще спорожнятися і очищатися, виводяться токсини, знижується ризик розвитку захворювань печінки і нирок, зникає ймовірність прояву алергії, а стан шкіри поліпшується. Так що влаштовувати розвантажувальні дні можна і при схильності до певних захворювань – слід тільки порадитися з лікарем. Розвантажувальний день необхідно проводити регулярно, раз на тиждень, бажано в один і той же день тижня, щоб організм до нього звик.

Сенс у тому, що цього дня слід обмежити свій раціон якимось одним продуктом, таким чином, даючи шлунку відпочити.
Плюсом розвантажувальних днів можна вважати те, що не потрібно витрачати багато часу на приготування страв: відпочиває не тільки наш шлунок, але й ми самі. Навчившись регулярно повторювати розвантажувальні дні, ми зможемо довго утримувати здорову вагу, що для багатьох жінок є найскладнішим завданням після того, як вони його домоглися. Ефект розвантажувальних днів посилиться, якщо напередодні, перед їх проведенням, відмовитися від вечері – можна просто випити склянку фрешу або кефіру. Протягом розвантажувального дня потрібно випити достатню кількість рідини: зеленого або трав’яного чаю без цукру, мінеральної води без газу – це допоможе організму спалювати жири і підтримувати сольовий (мінеральний) баланс.

Не варто поєднувати розвантажувальні дні з важкою і складною роботою – як фізичною, так і розумовою.

Варто зайнятися тим, чим вам завжди хотілося – щоб менше думати про їжу. Можна довше гуляти на свіжому повітрі. Тим, хто не може відразу витримати цілий день, можна почати з «полегшеного» варіанту: обмежити свій раціон не на весь день, а тільки до 15 годин – ефект усе одно буде. У другій половині дня слід їсти потроху, легку, некалорійний їжу.

  Варіанти розвантажувальних днів:

  • 2 кг сирих несолодких яблук необхідно розділити на 5 прийомів їжі протягом усього дня. Необхідно випивати 2,5-3 літра негазованої води ( якщо є можливість – замінити на березовий сік). Яблука можна запікати з гарбузом, медом, журавлиною, грушами.
  • У жодному разі не використовувати цукор.

Якщо ви вже звикли до розвантажувальних днів, тоді найефективніший варіант яблучного розвантажувального дня – протягом дня з’їсти  півтора кілограма свіжих яблук.

Делікатний варіант – кефірно-яблучний розвантажувальний день.

  • У ньому, крім яблук, дозволяється вживати ще й кефір, із розрахунку на 1 яблуко – півсклянки кефіру, 5-6 разів на день.
  • Яблука найкраще підходять для розвантаження, так як містять дуже багато харчових волокон і води. Однак, варто попередити, що якщо у вас є проблеми зі шлунком і підвищена кислотність, то варіант яблучного та кефірного розвантажувального дня – не підходить. Яблука можна замінити на буряк, моркву, огірок, або кабачок. Можна включити одразу всі овочі або фрукти, навіть додати декілька ложок меду, але ефект схуднення буде менший, хоча користь і розвантаження залишаться в повній силі.
  •   Перед розвантажувальним днем не варто наїдатися з вечора, «про запас», а вранці, після розвантаження – винагороджувати себе за вчорашнє терпіння. Інакше проводити розвантажувальні дні взагалі не має сенсу: ви не схуднете, а наберете додаткові кілограми.

  Для тих хто вже звик до розвантажувальних днів може переходити і до детокс-програми:

Така програма допомагає очистити не тільки шлунок та кишківник, а і організм в цілому. Триває детокс-програма 3-5 днів, якщо ви вже звикли і гарно пристосувались до таких днів, можливо і довше, але не більше 10! Проводити потрібно 2 рази на рік. За дві неділі до детокс дієти перейдіть на легке харчування: вівсяна, гречана каша, овочі, фрукти, зелень, пісна риба та птиця, козиний сир. В раціоні не повинно бути: алкоголю, кави, жирних та гострих страв, солодощів, солодких та борошняних виробів.

Детокс-програма включає : броколі, яблука, апельсини, буряк, спаржу, гранат, чорнослив ( сливи ), морську капуста, селеру, воду, зелений чай, фреші( апельсин, яблуко, селера).

  • Кожен ранок починайте зі склянки води з додаванням свіжого соку лимона.
  • Протягом дня можна пити воду та зелений чай. Загалом 2,5-3 літри на день.
  • В їжу додавайте тільки трохи морської солі і ніяких додаткових приправ.
  • Їсти потрібно невеликими порціями , кожні 3 години. Фрукти їсти за 20 хвилин до основного прийому їжі, щоб не створювати процес бродіння в шлунку.
  • Останній прийом їжі не пізніше 20:00 , а краще за 2 години до сну.
  • Такі дієти краще проводити в вільні від роботи дні, щоб організм мав більше часу на сон та відпочинок. Займайтеся легкими фізичними вправами та йогою. При можливості можливий похід до бані. Від важких вправ та тренувань на ці дні потрібно відмовитись.

   Вихід із детокс-програми повинен бути теж повільним. Поступово додавайте в раціон білкові продуктів, невелику кількість приправ, потім збільшіть кількість вуглеводів і плавно повертайтесь до звичного раціону.

Ольга КРАБ, лікар-генетик, дієтолог, спеціаліст з раціонального харчування і здорового способу життя