Ріст ракових пухлин можна зупинити

Нове у лікуванні раку. Використовуючи модифікацію гена вчені навчилися видаляти білок, що відповідає за ріст ракових клітин.

Кожен тип здорових клітин проходить через певний цикл росту та поділу, і ракові клітини – не виняток.

От тільки ракові клітини мають аномальний клітинний цикл, в якому клітини діляться неконтрольовано і дуже швидко, займаючи все більше території навкруги.

Дослідження

Спочатку дослідницька група визначила білок, котрий є рушієм кожного клітинного циклу в період ділення, а потім спробувала виключити його із генетичного коду, за допомогою технології модифікації генів – «CRISPR-Cas9».

Спроба виявилася вдалою: без білка, відомого як «Тудор-СН» (Tudor-SN), клітинам потрібно було набагато більше часу, щоб почати ділитися. Фактично, клітинний цикл був значно сповільнений.

Вчені зробили те ж саме і з раковими клітинами. До речі, в них вищезгаданого білка більше, ніж у здорових, тому вони ростуть набагато швидше. У результаті і ракові клітини призупинили свій активний поділ!

Усе це дає надію на створення дієвої терапії для повної зупинки розвитку раку. Науковцям вдалося уповільнити ріст ракових клітин шийки матки та нирок, але вони стверджують, що ракові клітини інших органів проходять аналогічні цикли.

Поки що робота з клітинами раку велася поза межами людського тіла.

Вчені вже запатентували свій метод боротьби з раком і активно готуються перейти до наступних етапів дослідження. У першу чергу вони планують дізнатися, як саме Тудор-СН взаємодіє з іншими білками і молекулами.

В Університеті Рочестерського центру біологічних досліджень РНК було вкотре досліджено механізм виникнення і розвитку онкологічних захворювань. Як виявилося, Національний інститут охорони здоров’я США не дарма взявся фінансувати новий експеримент. Результати виявилися багатообіцяючими і вже були опубліковані в журналі «Science». Авторами дослідження стали всесвітньо відомий експерт з галузі біології Лінн Е. Макуат (Lynne E. Maquat) та професор Рейяд А. Ельбаргарі (Reyad A. Elbarbary).

Сподіваємося, завершальний етап – винайдення ліків від раку – вже не за горами.

Джерело: https://worldhealth.net/news/slow-cancer-cell-growth-crispr-gene-editing/

Переклад та адаптація: Ася Дан