Що потрібно знати про жирну рибу?

Жирна риба, багата на жирні кислоти (омега-3), які допомагають знижувати рівень холестерину і не дозволяють кров’яним бляшкам чіплятися до стінок артерій, отримує найвищі бали в численних дослідженнях як надзвичайно корисний для здоров’я продукт харчування. Однак, деякі сорти риби слід обмежити у раціоні через високу концентрацію в них небезпечної речовини – метилмеркурію. Вибираючи рибу до свого столу, враховуйте представлену нижче інформацію.

Метилмеркурій – це особливо токсична ртуть. При потраплянні в організм, ртуть циркулює з кров’ю і відкладається у внутрішніх органах: селезінці, печінці, мозку.

1. Лосось (як з фермерських господарств, так і «дикий» океанський) має низький рівень метилмеркурію. Втім, майте на увазі, що порівняно з лососем, виловленим з океану, фермерський лосось (через корм, на якому його вирощують) може містити в 16 разів вищий рівень високотоксичних речовин, які пов’язують з раком, неврологічними розладами, затримкою розвитку у дітей.

2. Камбала, тріска і пікша мають низький рівень метилмеркурію, а також є прекрасним джерелом білка і вітамінів групи В.

3. Форель, тунець і палтус багаті на поліненасичені жирні кислоти омега-3, залізо і магній, однак при цьому містять метилмеркурій в досить високій концентрації. Тому слід споживати цю рибу в обмежених кількостях.

4. Меч-риба і акула містять надзвичайно високу концентрацію метилмеркурію, тому краще ці види суттєво обмежити.

«Управляти великою державою – це як готувати маленьку рибу. Важливо не перетримати її на вогні». – Лао Цзи

 

Також читайте “Більше жирів – менше депресій”

“Факти про здорову їжу”

“Їсти здорово!”