Як їжа впливає на швидкість сп’яніння – поради лікарів

Що їсти, а чого краще уникати перед вживанням алкоголю, розповідає експерт.

Чудово: білок і корисні жири

«Їжа здатна впливати на швидкість сп’яніння. Чим більше ви їсте, тим повільніше алкоголь поглинається тканинами шлунку і потрапляє у кров, –пояснює Джордж Ф. Куф, доктор філософії, директор Національного інституту з питань вживання алкоголю та алкоголізму. – Коли ви п’єте натщесерце, то п’янієте швидше, ніж коли вживаєте таку ж кількість алкоголю з їжею».

Попри те, що будь-яка їжа буде корисною, найкраще протидіють швидкій абсорбції алкоголю білкові та жирні продукти.

Канапки з вареним яйцем та лососем, куряча відбивна з овочевим салатом, заправленим оливковою олією, – підходьте до приготування закусок з розумом.

Непогано: фрукти та овочі

Фрукти та овочі (особливо овочі!) корисні для нашого здоров’я в цілому. Але вони можуть бути особливо важливими, якщо ви плануєте насолодитися дорослими напоями. «У першу чергу тому, що ці поживні продукти забезпечують організм антиоксиданти та вітамінами, а також містять таку необхідну перед вживанням алкоголю воду», – доктор Куф. Огірки, селера та кавун – найкращий вибір.

Дуже добре: вода

Щоб ви не пили – вино чи більш міцні напої – випивайте між келихами склянку води. Це допоможе уникнути похмілля та інших прикрих наслідків зневоднення.

Не можна: шоколад, помідори та спеції

Алкоголь натщесерце може спричинити подразнення, що призводить до кислотного рефлюксу і печії. Шоколад, содовмісні продукти, смажена їжа, помідори і деякі приправи також можуть бути подразниками, які посилюють рефлюкс, і в поєднанні з алкоголем дають подвійний ефект.

І ще раз ні: сіль

Набряки – не єдиний потенційний наслідок вживання солоної їжі. Після солоного хочеться пити, і на вечірці або застіллі під руку не завжди потрапляє вода.

Тільки не це: кофеїн

Гадаєте, що чашка міцної кави допоможе протверезіти? Що ж… Енергетичний ефект кофеїну на деякий час подарує відчуття світлої голови, – каже Куф, – і як правило, люди використовують цей стан, щоб випити ще кілька склянок алкогольного напою. І як тільки кофеїн перестає діяти, вони виявляються ще п’янішими, ніж були на початку».

Джерело: http://www.health.com/nutrition/what-to-eat-before-drinking#alcohol-salt