Класичні вина: чим відрізняються та як смакують

Вино – унікальний напій, який можна отримати лише в результаті збродження виноградного соку. Якщо з вишні ви матимете алкогольний напій зі смаком та ароматом вишні, зі сливи – зі смаком та ароматом сливи, то виноград здатний подарувати кінцевому продукту абсолютно неочікувані поєднання обертонів: чорносливу, шоколаду, трави, аґрусу, різноманітних фруктів і навіть – мокрого асфальту!

Саме тому цей напій з давніх-давен посідав на столі особливе місце. В Італії, Іспанії, Австрії вино більше виготовляли для щоденного пиття – часто його навіть у пляшки не розливали. Французи ж були першими, хто перетворив вино в культ. Вони почали вивчати різноманітні сорти винограду, проводити клонову селекцію. З’явилися перші університети, які вивчали енологію, а починаючи з 17 сторіччя на ринок вийшли перші культові французькі вина. Найвідоміші сорти з Франції зараз вирощують практично у всіх регіонах світу. Однак сорт винограду залежить не лише від ґрунту, на якому він росте – смак вин із сортів, вирощених у різних країнах суттєво відрізняється. Особливо це помітно у білому вині: у більш холодному кліматі воно має цитрусові і трав’яні відтінки, в теплому – більш промовисті солодкі нотки екзотичних фруктів – манго, ананасу.

Розібратися у культових сортах винограду нам допоміг сомельє Антон КУЦ.

ЧЕРВОНЕ ВИНО

Сам сік винограду прозорий. Колір вину дає шкірка, насичена пігментами кольору – антоціанами. Шкірка, гребінь і кісточки насичені корисними речовинами фенолами, які дають вину терпкість. До того ж червоне вино, на відміну від більшості білих, витримується у дубових бочках і отримує додаткові поліфеноли із деревини. Саме тому, на думку вчених, червоне сухе вино приносить організму найменшу шкоду і найбільшу користь.

Каберне Совінйон

Цей сорт винограду родом із Бордо. Найкраще він дозріває у країнах із теплим сухим кліматом: Чилі, Каліфорнія, Тоскана. В Україні континентальний клімат, восени починаються дощі, тому сорт Каберне через свою товсту шкірку не завжди встигає дозріти.

Класичний Каберне – це  повнотіле терпке вино насиченого гранатового кольору із оксамитовими нотками чорної смородини, ожини та зрілої вишні із присмаком шоколаду та натяком на гостроту чорного перця.

Мерло

На відміну від Каберне, Мерло – сорт непримхливий, дозріває на 2 тижні раніше і гарно росте в різних кліматичних умовах. У Тоскані і Бордо з нього виробляють одні із найдорожчих вин у світі. В ароматі переважають відтінки сливи, чорносливу, чорної стиглої вишні. Від Каберне відрізняється більшою м’якістю та соковитістю. 

Вина із яскраво вираженим ароматом, такі як Каберне і Мерло, чудово супроводжують  страви із червоного м’яса, адже таніни допомагають розщеплювати жирну білкову їжу. Також вони стануть чудовим доповненням до витриманих солоних сирів.

Піно Нуар

Піно Нуару ідеально підходить прохолодний клімат Бургундії, Шампані, Нової Зеландії, Німеччини. Його називають капризним, вередливим і складним для сприйняття. Вина з Піно Нуар позбавлені фруктової розкоші Каберне та Мерло – вони більш світлі, легкі, тонкі і нетанинні. Для Піно Нуар характерні легкі нотки полуниці, черешні та вишні, а також фіалки та своєрідний аромат підліску. З Піно Нуару виробляють найдорожчі вина у світі – новачок без відповідної дегустаційної бази не завжди може зрозуміти їх.

Таке вино прекрасно доповнить страви із ненасиченого м’яса: індичка, заєць, паштети. Також можна поекспериментувати з насиченою рибою на кшталт тунця.

БІЛІ ВИНА

Шардоне

Цей сорт надзвичайно точно передає вину особливості свого терруару (умов, у яких виріс виноград). Воно буває дуже різним: Шардоне, вирощене у спекотному кліматі (наприклад, в Каліфорнії) вбирає південні тропічні обертони – воно щільне, екзотичне, має яскраво виражений аромат стиглого яблука голден, персику, ананасу та нотки ванілі; в холодному регіоні (наприклад Шаблі) – це витончене мінеральне, кислотне вино, в якому на поверхню виходять більш легкі нотки зеленого яблука та груші, а також флоральні та цитрусові аромати.

Так само різноманітний цей сорт в еногастрономії. Під південне Шардоне чудово підійде нежирне біле м’ясо або лосось на грилі. Під північне краще обирати щось легше, наприклад салат із морепродуктами і кислотними заправками.

Совінйон Блан

Цей сорт можна назвати антонімом Шардоне. Це мінеральне вино, яке характеризується неабиякою свіжістю в ароматі та приємною кислинкою у присмаку. В букеті – нотки зелених плодів (аґрус, ківі, лайм) та зелених трав. Цікаво, що у деяких винах Совінйон поціновувачі знаходять навіть легку нотку «кошачої сечі», що є його благородною особливістю, на кшталт сиру з пліснявою. 

Рислінг

Всесвітньо відомий німецький сорт, виявлений на берегах ріки Рейн. Може дозрівати дуже повільно – аж до листопада. Класичний Рислінг блідо-жовтого кольору з кислотним смаком. У калейдоскопі ароматів присутні флоральні й трав’янисті відтінки, а також фруктові нотки (зелене яблуко, грейпфрут, груша, персик, абрикос). Особливістю цього сорту є його мінеральні і нафтяні тони (мокрий асфальт, порох, кремінь, керосин, метал). Ці обертони виникають приблизно через три роки витримки і відсутні у молодих рислінгах.

Кислотні, легкі вина набагато краще поєднуються з їжею, ніж насичені алкогольні вина. До таких вин можна подавати кислотні соуси, жирну або солену їжу. Але не слід поєднувати їх із солодкими соусами та десертами – вино здаватиметься ще кислішим. 

Антон КУЦ, сомельє:

«Яке б вино ви не обрали, важливо пам’ятати про помірність. На жаль, у нас в Україні не прописані норми вживання вина. Під час мого навчання в Англії я отримав чіткі цифри, виведені Національною службою охорони здоров’я Великобританії, це: 3-4 юніти на добу для чоловіків і не більше 2-3 юнітів для жінок. 1 alcohol unit – це 10 мл чистого спирту. У перерахунку це приблизно 250 мл вина для чоловіків (1-2 келиха) і 175 мл для жінок (1 келих)». 

 

Підготувала Галина Теличук 
спеціально для «Живи активно!»

Також читайте Більше пити – хорошого й різного

Культура вживання вина в Україні

Як вберегти серце?