Шоколад знижує ризик серцевого нападу в людей із зайвою вагою

Намагаєтеся позбутися зайвих кілограмів за допомогою спорту та дієт? Чудово! Але не поспішайте викреслювати із раціону шоколад. Вживання цього десерту п’ять разів на тиждень зменшує ризик серцевого нападу в людей з надмірною вагою.

До такого висновку прийшли вчені з медичного центру VA Boston. Вони проаналізували дані майже 150 тисяч американців, середній вік яких становив 64 роки. На початку дослідження кожен із учасників був здоровим і не мав хвороб артерій (бляшки на стінках артеріол підвищують ризик виникнення серцевого нападу).

На цьому ж етапі науковці з’ясували, як часто учасники експерименту вживали натуральний чорний шоколад без додатків (як карамель чи горіхи). Потім дослідники впродовж двох років відстежували стан здоров’я учасників. За цей час сталося близько 4 тисяч випадків інфаркту через «засмічення» артерій. Ретельно проаналізувавши всі дані, вчені переконалися: люди з надмірною вагою, які споживають близько 5-6 порцій шоколаду щотижня, мають менший ризик серцевого нападу. Серед учасників експерименту інфаркт найчастіше траплявся у дуже повних людей, які ніколи не дозволяли собі шоколад. Цікаво, що на ризик серцевого нападу в людей з нормальним ІМТ (індексом маси тіла), шоколад ніяк не вплинув.

Попередні дослідження показують, що мінімально оброблений чорний шоколад багатий на антиоксиданти, які  допомагають захистити організм від «поганого» холестерину, через який і виникають бляшки на стінках артерій. Цей корисний смаколик також містить сполуки, відомі як флавоноїди. Вони знижують артеріальний тиск, покращують кровообіг і роблять тромбоцити менш «липкими» (такі тромбоцити не склеюються в згустки). Саме ці фактори і сприяють зменшенню ризику серцевого нападу.

Результати дослідження були представлені на засіданні Американської серцевої асоціації під час Наукової сесії в Анагаймі (Каліфорнія, США).

Джерело: http://www.dailymail.co.uk/health/article-5081099/Eating-chocolate-prevent-heart-attack.html