Вчені встановили які професії пов’язані з ризиком інфаркту

Інфаркт у молодих людей зустрічається все далі частіше, але все ж це швидше не правило, а виключення з нього. Тому вчені вже десятиліттями досліджують причини такої ситуації.

Академік Д.Д.Зербіно з Львівського Національного медичного університету вважає, що причина інфаркту у молодих – ксенобіотики. Це слово об’єднує багато хімічних сполук, які є чужорідними для організму. Термін «ксенобіотики» дуже поширений у зарубіжній літературі і походить з грецької – xenos – чужий, bios – життя.

Академік Зербіно згадує, що поштовхом до його відкриття став випадок інфаркту у молодого коваля – при бесіді з його родичами з’ясувалося, що померлий хворий протягом більш ніждвох десятків років працював ковалем у примітивній кузні, без будь-якої вентиляції (хоча і не курив!). Цей випадок змусив «прицільно» досліджувати кожен випадок інфаркту в молодому віці (до 45 років), а також «випитувати» у пацієнтів і їх родичів про професійні маршрути і про можливі контакти з різними ксенобіотиками.

Академік і його учні встановили, що інфаркт в молодому віці частіше розвивається не стільки у людей інтелектуальної праці, скільки у осіб, що займаються роботою, при якій можливе потрапляння в організм чужорідних речовин.

Інфаркт в молодому віці найчастіше розвивається у люде таких професій: шофери, трактористи, зварювальники, слюсарі, паяльники (радіомонтажники, електромонтери, телемайстри), штампувальники металу, сталевари, плавильники, шахтарі, друкарі, малярі, муляри, а також працівники сільського господарства, що працюють з отрутохімікатами.

Так виникла головна думка, яка згодом переросла у всесвітньо визнану теорію: ксенобіотики на роботі, вдома, в урбаністичному середовищі – основні полютанти, що вражають судини і серце.

А оскільки цигарка в роті мільйонів людей – особливе «збіговисько» ксенобіотиков, хімічна «бомба» сповільненої дії; академік Зербіно вважає, що кожен курець впевнено «рухається» до особистої катастрофи!

За матеріалами журналу “Мистецтво лікування” і сайту www.health-medix.com