Основні принципи тайм-менеджменту

Більшість із нас вважає себе лінивими. Справа в тому, що сучасний ритм життя вимагає від нас постійного саморозвитку і руху. У кожного в голові є ідеал, якого потрібно прагнути, і, щоб його досягнути, кожного дня/тижня/місяця ми повинні виконувати безліч маленьких (і великих), потрібних (і не дуже) справ. А якщо ви чогось не встигаєте, то приходять ВОНИ – муки совісті. І голос в голові вже підписує вам вирок: занадто лінивий.

Але може справа не в цьому? Можливо, ви просто не вмієте організовувати власний час?

Тайм-менеджмент – це технологія організації часу та підвищення ефективності його використання. Це метод, за допомогою якого ви не лише будете встигати більше, а й постійно помічатимете результати власної роботи, що послугує додатковим стимулом.


8 принципів тайм-менеджменту:

1. Заведіть нотатник

Ви можете купити звичайний блокнот, спеціальний щоденник з розмітками по датах і годинах, користуватися нотатками або скачати спеціальний додаток на телефон («All reminder», «Reminder»), це неважливо. Головне, щоб записи постійно були біля вас і ви періодично могли переглядати їх (в випадку з додатками, ви можете створювати сповіщення, які попередять вас про певну заплановану справу).

2. Сформуйте власні життєві цілі і запишіть їх

Робота зі списком запланованих справ вже в перший день підвищить вашу ефективність на 25%.

Створіть список цілей, в якому описуєте те, чого хотіли б досягти, ким стати, що придбати. Не забудьте врахувати сфери освіти, здоров’я, відпочинку та розваг. Відкиньте всі обмеження і просто помрійте, записуючи найсуттєвіші деталі.

Але обов’язково встановіть терміни виконання та відповідальність за невиконання цілей. Так ви зробите їх більш реальними для себе.

Ще одним важливим моментом є те, що саме записані на папері цілі виконуються більш чітко і ефективно.

3. Плануйте свій день з вечора

Склавши план напередодні, ви зможете зберегти кілька дорогоцінних годин. Записавши їх в нотатник, ви будете бачити картину свого майбутнього дня по годинах, а також будете мати можливість вибрати з них найголовніші та відкинути неважливі. З цього пункту випливає наступний:

4. Розставляйте пріорітети

Складаючи список справ на день, відмічайте як важливі саме ті, які приближують вас до поставленої мети. Їх виконуйте обов’язково. Інші справи можна поділити за ступенем важливості, наприклад, різними кольорами.

Так у вас буде чітке бачення того, що зробити сьогодні необхідно, що можна відкласти на завтра, а що можна взагалі відкинути.

5. Концентруйтеся на одній справі

Використовуйте метод АБВГД – він полягає у тому, щоб кожному завданню зі списку присвоїти букву за ступенем важливості. Таким чином, завдання, позначене літерою А – найважливіша справа, з найсерйознішими наслідками у випадку невиконання.

Головне правило методу – не братися за справу з літерою Б, поки не виконане завдання А, за справу В – доки дороблюється завдання Б, і так далі.

Для визначення послідовності виконання у межах власне групи, використовуйте цифри. Таким чином, найважливіша справа у вашому списку має позначатися як А1.

6. Розділіть велике завдання на декілька менших

Завдяки цьому, його буде не настільки страшно починати виконувати.

Тут вам може допомогти намальоване вами «дерево рішень», в якому ключове завдання – дерево, а підзавдання – гілки. Продовжуйте розчленовувати справу до того часу, поки вона не стане простою та прозорою.

Таким чином, ви не лише не будете боятися її розпочати, а і матимете готовий план виконання поставленого завдання.

7. Підводьте підсумки

Це одна з найважливіших та найприємніших частин методу. Підсумки можете підводити як кожного дня, так і щомісяця, але обов’язково регулярно та неупереджено.

З’ясуйте, чи важко вам зазвичай виконувати графік, чи доречно розподіляєте час і наскільки ближчою стає поставлена ціль в результаті ваших дій.

Коли ви помітите, наскільки багато зробили, наскільки ефективнішою стала ваша робота, мотивація працювати далі буде лише збільшуватись.

8. Заохочуйте себе

Коли ви завершуєте щось важливе: проект, диплом або просто необхідну важку справу, обов’язково порадуйте себе, відсвяткуйте цю подію. Ви впорались, а це багато чого варте.

Підготувала Катерина Янковенко