Лікування наркотичної залежності за допомогою віртуальної реальності

Китайські вчені досягли значних успіхів у використанні технології віртуальної реальності для лікування наркотичної залежності, пише Global Times. VR (віртуальна реальність) виявилася досить ефективним способом лікування для 98,1% людей, які були залежні від метамфетаміну.

Вчені провели 1008 експериментів, під час яких було отримано обнадійливі результати. VR виявилась ефективною для 98,1% метамфетамінових наркоманів, а також продемонструвала позитивні результати для 67,3% пацієнтів зі складнішими випадками залежностей.

За словами Ван Юнгуана, керівника цього дослідження, VR може оцінити серйозність залежності пацієнтів і надати їм допомогу через відеоролики про зловживання наркотиками. В ході тесту пацієнти отримували в середньому по 6 VR-сеансів. Вони одягали окуляри, а спеціальний пристрій записував їх серцебиття. Їм показували документальну кінострічку про вживання наркотиків, а також фільм про наслідки руйнівної дії наркотиків. В кінці відео пацієнти бачили теплу домашню сцену, яка мотивувала їх повернутися до життя в родинному колі після подолання наркоманії.

За словами Цао Сюецзюнь, глави адміністрації із детоксикації при міністерстві юстиції Китаю, віртуальну реальність відтепер будуть широко використовувати для реабілітації наркоманів.

До аналогічних висновків дійшли і дослідники в Х’юстонському університеті. Вони детально відтворили обстановку «героїнового притону», що повинно було посилювати враження і викликати у людини бажання повернутися до вживання наркотиків, яке необхідне для того, щоб ефективно боротися із залежністю. Проте вивчають й інші шляхи – наприклад, у Дослідницькому інституті Скріппса розробили вакцину проти героїну.