Посттравматичний стресовий розлад: що потрібно знати

посттравматичний синдром

Посттравматичний стресовий синдром (ПТСС) – це відстрочена або затяжна реакція на стресову подію або ситуацію. Він виникає в результаті одиничної або повторюваної психотравмуючої поді, найчастіше – воєнних дій, природних або техногенних катастроф, серйозних нещасних випадків, спостережень за насильницькою смертю, а також – внаслідок ролі жертви знущань, тероризму, сексуального насилля або іншого злочину).

В медичній історії відомо декілька назв цього синдрому – «окопний синдром», синдром «серце солдата», «снарядний шок», «в’єтнамський синдром», «афганський синдром».

Термін «посттравматичний стресовий розлад» з’явився в 1960–1970 роках в США, а причиною актуалізації уваги навколо даної проблеми постали наслідки війн в Кореї та В’єтнамі.

ПТСС не полишає людину і через багато років і його симптоми часто не зникають навіть через 15–20 років після закінчення війни. Це відомо на прикладі багатьох досліджень наслідків В’єтнамської війни. На цей синдром страждало майже півмільйона ветеранів В’єтнаму (15,2%) і17% росіян- учасників бойових дій в Афганістані. За різними джерелами, посттравматичний синдром мали 29–45% ветеранів Другої світової війни,

  • Діти, підлітки, люди похилого віку більш вразливі до появи різних реакцій на стрес.
  • У жінок частота ПТСР в середньому в 2 рази вища, ніж у чоловіків.
  • Екстремальні умови, створені людьми, мають більший травматичний вплив, ніж природні.

Як розпізнати посттравматичний стресовий синдром – читайте завтра у наступному матеріалі.

За матеріалами сайту www.health-medix.com