Чому українці сплять менше

Коли ви протягом певного періоду часу спите менше, ніж вимагає ваш організм, це недосипання акумулюється і створює проблеми для здоров’я. Якщо людина, яка потребує 7-годинного нічного сну, щодоби спить по 6 годин, за тиждень у неї накопичується 7 годин недосипання.

Регулярне недосипання погіршує якість життя, поступово підриваючи самопочуття і знижуючи гостроту розумової діяльності, доки раптом вас не охоплює непереборна і всеосяжна сонливість. Спричинюючи втому, недосипання є величезною проблемою національного масштабу – економіка щорічно втрачає з цієї причини мільйони. Ця сума складається з витрат на лікування, втрат у зв’язку зі зниженням продуктивності праці і пошкодженням майна.

Середній українець сьогодні спить на одну годину на добу менше, ніж його пращури сто років тому. Якщо ви постійно відчуваєте себе втомленим, пригніченим, якщо у вас стала погано працювати голова, погіршилася реакція, з’явилися проблеми з концентрацією уваги – можливо, це наслідки регулярного недосипання. Однак, у ваших силах зробити деякі заходи, щоб виправити цю ситуацію і забезпечити собі хороший нічний відпочинок.

  • У вашій спальні повинно бути прохолодно. Зниження температури допомагає організму охолонути, а таке охолодження, в свою чергу, допомагає запустити механізм сну.
  • У вашій спальні має бути темно. Світло є для людини найпотужнішим подразником і стимулятором життєдіяльності; навіть слабке і м’яке освітлення нічної лампи змінює цикл «сон – пробудження» через шишкоподібне тіло в нашому мозку, що є чутливим до світла органом, який виявляє світло, навіть коли очі закриті.
  • У вашій спальні має бути тихо. Якщо ви не можете звести звук у вашій спальні до абсолютного мінімуму, включіть вентилятор, очищувач повітря або інше джерело білого шуму (тобто шуму з рівномірно розподіленим спектром), щоб приглушити зовнішній шум.

 

Також читайте “Допоможи собі прокинутися зранку”

“Гормональне здоров’я: мелатонін”

“Менше речей − кращий сон”