Виявлено ще одну властивість зеленого чаю – на цей раз неоднозначну

Вчені медичного університету в Познані (Польща), виявили, що зелений чай гальмує  перетравлювання крохмалю та інших складних вуглеводів із мучних виробів, рису, картоплі та інших продуктів.

Попередні висновки дослідної групи свідчать про те, що  споживання зеленого чаю, відомого своїми антиоксидантними властивостями, викликає порушення засвоєння вуглеводів.

Дослідники вивчили стан травлення у  28 осіб віком від 19 до 28 років, які погодилися утриматися від їди протягом 12 годин. Після цього учасникам давали з’їсти крохмальні страви із зернових. Половина досліджуваних запивала Їжу зеленим чаєм, а інші напоєм-плацебо у випадковому порядку.

За результатами стандартного дихального  водневого тесту, який за дозволяє за концентрацією водню у повітрі, яке видихає людина, визначити рівень засвоєння поживних речовин, дослідники виявили, що в учасників експерименту, які пили зелений чай, крохмаль перетравився і засвоївся менше, ніж у тих, хто пив напій-плацебо.

Це дозволило зробити попередні висновки, що  чай у кількості, що відповідає кільком чашкам на добу, може  істотно вплинути на процес засвоєння вуглеводів з їжі.

Це, в свою чергу може мати подвійне трактування.

  • З одного боку – внаслідок таких процесів виникає недоотримання очікуваної поживності їжі, що небажано для осіб, які недоїдають чи потребують посиленого харчування.
  • З іншого – гальмування процесу перетравлювання та засвоєння вуглеводів є корисним для людей, які прагнуть контролювати масу тіла, зокрема, хворих на цукровий діабет та ожиріння.

Подальші дослідження дозволять з’ясувати, яким шляхом зелений чай впливає на процес травлення, і роз’яснить клінічне значення його хімічних складових.