Визначте рівень серцево-судинного ризику

Якщо вам більше 40 років, у вас підвищені рівень холестерину у крові та артеріальний тиск – вам обов’язково потрібно визначити рівень свого серцево-судинного ризику (ССР).

Українськими вченими (Горбась І., 2010) запропонована модифікована (спрощена) шкала SCORE, яка дозволяє визначити серцево-судинний ризик на основі цифр артеріального тиску, статусу курця, наявності цукрового діабету, маси тіла і зросту пацієнта.

Ви можете самостійно визначити свій серцево-судинний ризику за цією шкалою або калькулятором. Якщо виявиться низький рівень серцево-судинного ризику, для запобігання появи захворювань серця чи судин необхідно вести здоровий спосіб життя (переглянути дієту, регулярно займатись фізичними навантаженнями, відмовитись від куріння) і Ви надовго будете захищені від серцево-судинних захворювань.

При виявленні помірного серцево-судинного ризику, такому пацієнту показані не лише модифікація способу життя (перегляд дієти, фізичне навантаження, відмова від куріння), а і контроль маси тіла, артеріального тиску, рівня глюкози та холестерину в крові.

Якщо ж Ваш  ССР високий або дуже високий, Вам необхідно звернутися за консультацією до свого лікаря. Адже в даному випадку Вам показано призначення медикаментозної терапії для зниження артеріального тиску, контролю рівня холестерину у крові та запобігання утворенню тромбів у судинах (наприклад, ацетилсаліцилова кислота).

Прийти і перевірити свій серцево-судинний ризик Ви можете на Всеукраїнських Фестивалях здоров’я «Живи активно!». Найближчий Фестиваль відбудеться у Львові 29 квітня на проспекті Свободи (біля пам’ятника Т.Г. Шевченко).