Впевненість протидіє стресу

Впевнені у собі люди мають високий рівень самоповаги та зазнають менших як для їхнього віку проблем зі здоров’ям, повідомляють Канадські дослідники.

Команда фахівців університету Конкордія (Канада) радить людям похилого віку пам’ятати про важливість підтримки і покращення того рівня впевненості у собі, який вони мали, коли були молодші. Дослядниця Сара Лью з колегами зустрілась з 147 людьми старшого віку, від 60 і більше років, з метою заміру рівня кортизолу (гормону, який регулює вуглеводний обмін організму), а також самоповаги, стресу і симптомів депресії кожні 24 місяці протягом чотирьох років.

Ступінь впевненості і самоповаги визначався за допомогою стандартизованих запитань. У дослідженні також брали до уваги персональні та пов’язані з рівнем здоров’я фактори, такі як економічний статус, чи перебував учасник експерименту у шлюбі, а також ризик смертності. Науковці дійшли висновку, що вневненість у собі та утримання стабільного рівня самоповаги або навіть його підвищення може допомогти у протидії потенційним загрозам здоров’ю, які типово асоціюються з переходом у похилий вік.

[Sarah Y. Liu, Carsten Wrosch, Gregory E. Miller, Jens C. Pruessner.  “Self-esteem change and diurnal cortisol secretion in older adulthood.” Psychoneuroendocrinology, Volume 41, March 2014, Pages 111-120].

 

Також читайте “Задоволення від життя підвищує шанси на фізичне благополуччя”

“Спорт продовжує молодість”