Все, що потрібно знати про гемоглобін

Гемоглобін у крові є одним із найважливіших показників здоров’я людини. Про цю унікальну речовину, а також про те, як часто здавати кров на гемоглобін, що таке анемія а як не допустити залізодефіциту – говорили із лікарем-гематологом Катериною Олександрівною ШЕПТИЦЬКОЮ:

Що таке гемоглобін і яка його роль у нормальному функціонуванні людського організму?

Гемоглобін – це один зі складних білків організму, основною функцією якого є транспорт кисню до всіх тканин і органів. Без кисню наш організм не може «дихати», а значить жити. Якщо організм страждає від нестачі кисню, сповільнюються всі процеси окислення та іншої життєдіяльності на клітинному рівні, і людина соматично відчуває слабкість, з’являється задишка.

Якою є норма гемоглобіну?

  • Новонароджені: 170-210 г / л
  • Діти старше 2-х років: 116-135 г / л
  • Чоловіки: 132-164 г / л
  • Жінки: 115-145 г / л

Однак практика свідчить про те, що є випадки, коли показники на нижній межі норми і нижче, але ніякої патології немає, людина себе чудово почуває і живе з такими показниками все життя.

 Як часто потрібно здавати кров на гемоглобін?

Кров на гемоглобін необхідно здавати раз на півроку для жінок, і раз на рік для чоловіків, для здорових дітей до 3-х років – раз на 6-8 місяців, а потім раз на рік, але при перенесених ГРВІ та інших захворюваннях на розсуд лікаря. У разі наявності епізодів анемії або кровотеч динаміка здачі аналізу крові підбирається лікарем в кожному конкретному випадку індивідуально.

 
Чи можна за показником гемоглобіну діагностувати у людини якісь захворювання?

— Гемоглобін – це показник роботи червоного ростка кровотворення, його пригнічення може бути непрямою ознакою ряду хронічних, гострих захворювань та онкології у тому числі. Найчастіше зниження гемоглобіну у жінок пов’язано із залізодефіцитом, фізіологічними кровотечами (менструальний цикл). Тому я часто рекомендую після ознайомлення з результатами аналізів крові підтримуючу схему вітамінотерапії, а при необхідності і препарати заліза. Призначати препарати заліза має право тільки лікар, після отримання повної картини лабораторної та клінічної діагностики.

Про що говорить підвищений рівень гемоглобіну?

—   Підвищення рівня гемоглобіну може бути викликано як патологією з боку самої крові, так і іншими захворюваннями, а також транзиторними станами (прийом медикаментів, алкоголю, наркотиків, стрес, нічні недосипання, порушення водно-питного режиму). Це можна назвати «синдром згущення крові», коли процеси перенесення кисню еритроцитом (з гемоглобіном) сповільнюються, з’являється схильність до утворення згустків, що може призвести до тромбозів, інсультів, інфарктів.
 
—  Чи завжди зниження гемоглобіну в крові свідчить про анемію?

—  Так, саме зниження гемоглобіну – це анемія, але вона може бути не істинною (тобто не захворюванням крові), а вторинною, на тлі іншої патології організму. Причиною зниження може бути кровотеча, неправильне харчування, шкідливі умови праці, проблеми зі шлунково-кишковим трактом, щитовидною залозою, тощо.
 
—   Коли найчастіше виникає анемія?

—  Найчастіше анемія виникає у жінок з таких причин: порушення менструального циклу (гінекологія), проблеми зі шлунково-кишковим трактом (неправильне харчування) або щитовидною залозою. Але важливо бути пильним – випадки розвитку онкології теж можуть супроводжуватися зниженням гемоглобіну та еритроцитів. У цьому розібратися може тільки лікар, розуміючи клінічну картину.
 
—   Чи може стати причиною анемії нестача вітамінів та корисних речовин? Які продукти слід вживати для нормалізації показника?

—   Так, дійсно нестача вітамінів і корисних речовин може дати початок анемії. Якщо причиною став залізодефіцит, то я завжди рекомендую стежити, щоб в раціоні обов’язково був присутній білок: яловичина, яйця, риба, субпродукти; каші із високим вмістом заліза – сочевиця, горох, рис, гречка. І обов’язково, для кращого фону і засвоєння заліза – зелень: кріп, петрушка, рукола, листя капусти.
 
—  Як боротися з анемією при вагітності?

—   Анемія вагітних найчастіше викликана фізіологічними процесами – більш активним споживанням всіх мікроелементів і речовин у процесі розвитку плода. Всім вагітним необхідно правильно харчуватися і приймати вітаміни. Стани, що не корегуються вітамінотерапією, вимагають консультації гематолога і спостереження в динаміці, при наростанні зниження показників показана навіть госпіталізація.
 
—  Як боротися з анемією у дітей?

—    У дітей, з огляду на високу рухливість і розвиток, обов’язковим компонентом раціону має бути білок: риба двічі на тиждень, і не менше 150 г м’яса на добу: яловичина, індичатина, кролятина, курятина. І важливий режим «довгих» вуглеводів, це каші: рисова, перловка, сочевиця, горох, гречка. Обов’язково свіжі овочі та фрукти щодня.
 
—   Які є базові рекомендації щодо підтримки нормального показника гемоглобіну в крові?

—  Правила дуже прості: правильне харчування, правильний режим дня, нейтралізація стресу (спорт, басейн), правильний водно-питний режим і обов’язково щорічне обстеження – контроль загального аналізу крові.

— Що таке глікозильований гемоглобін?

—  Глікозильований гемоглобін – це частина всього гемоглобіну, пов’язана з глюкозою. Він дуже точно вказує на рівень вмісту глюкози в плазмі крові за останні 3 місяці. Чим вище рівень цукру в крові, тим вище його показник. Цей критерій дозволяє діагностувати або виключити таке захворювання, як цукровий діабет.

Проконсультуватися з лікарем-гематологом можна за тел.: 0986473278

Підготувала Галина Теличук
 
Читайте також:

Все, що потрібно знати про МРТ

 

Все, що корисно знати про кислотно-лужний баланс організму

 

Все, що потрібно знати про серцево-судинну систему кожній людині