Вулична їжа: поласувати корисно

Дуже сучасною e світі стала вулична їжа. Головна страва Берліна, яку можна їсти на ходу, (як, втім, і будь-якого іншого німецького міста) – ковбаски. Вони зазвичай подаються з хлібом і соусами на манер хот-дога. У Брюсселі як мешканці, так і туристи обожнюють перекусить на вулиці вафлі з вершками, полуницею, горіхами і ще з парою десятків начинок. Турецький донер-кебаб сьогодні можна зустріти в будь-якому європейському місті, але в Стамбулі вуличне меню набагато більш різноманітне. По всьому місту продаються рум’яні бублики з кунжутом (simit), стоять лотки з виробами з листкового тіста, можна поласувати і kumpir – запеченою картоплею, фаршированою різними начинками від банального кетчупу до солінь і ковбас. Мабуть, ніде немає такого асортименту вуличних страв, як в багатонаціональному Нью-Йорку, в якому змішалися традиції десятків народів. Тут ви знайдете тисячі типових американських хот-догів, турецьких кебабів, німецьких кренделиків. Віднедавна стали популярні шніцелі і фрикадельки, якими торгують із пересувних фургонів.

Популярність вуличної їжі дійшла і до нашої країни. І вже не так лякає своїм зовнішнім видом і якістю, як декілька років тому. Вулична їжа не тільки стала більш безпечною та красивою, а і кориснішою.

Вийшовши влітку з роботи під час обіду, просто повертаючись додому або в вихідний гуляючи в сквері чи по вуличкам міста, важко втриматись від різних смаколиків, які можна придбати і сівши на газоні поласувати. На вулицях сьогодні безмежний асортимент: бургери, сендвічі, локшина на сковорідці вок, гастрономічні хот-доги та багато іншого. Така їжа дорожча за традиційну, наприклад перепічку з томатним соком, але, разом з тим, вона корисніша та смачніша. Але не слід втрачати пильність, слід пам’ятати що від їжі залежить наше здоров’я.

Ось деякі правила вибору та харчування вуличною їжею, особливо влітку:
Зовнішні фактори. Обов’язково зверніть увагу на чистоту де зберігаються продукти харчування та чистоту зовнішню та рук продавця.
Оскільки у спеку бактерії розмножуються набагато швидше, їх кількість в навколишньому середовищі помітно збільшується. Тому особливу увагу потрібно приділити гігієні рук. Не слід забувати і про свої руки, так як більшість вуличної їжі потрібно їсти руками. Якщо немає змоги помити руки перед трапезою, то хоча б протріть вологою серветкою. У більшості місцях вуличної їжі вологі серветки видають разом з перекусом.
Краще віддати перевагу чомусь легкому (особливо якщо це літня пора ): овочі, фрукти, ягоди, страви приготовані на грилі, варені, вок… І зроблені при вас, а не ті, що зберігаються на вітрині.
З вуличних напоїв краще вибрати лимонади, цитрусові, ягідні напої. Від вуличних молочних напоїв краще відмовитись, молочна продукція дуже швидко псується при високих температурах.
Що стосується тортиків та тістечок з білковим і масляним кремом, вони псуються у спеку дуже швидко, стаючи причиною отруєння. Зберігатися такі продукти можуть тільки в холодильнику. Навіть пара годин на столі може зробити смачне тістечко небезпечним для здоров’я. Тому краще іх купувати в кондитерських або кафе и брати з собою.

Підготувала Ольга КРАБ,
генетик, консультатн зі здорового харчування,
спеціально для “Живи активно!”

 

Також читайте “Чого ми не знаємо про чистоту рук?” 

“Здорова їжа для здорової шкіри”