Часте вживання картоплі може призвести до розвитку діабету під час вагітності

Згідно з результатами нещодавно проведеного аналізу, у жінок, які вживали картоплю до п’яти разів на тиждень до вагітності був більш високий ризик розвитку гестаційного діабету, ніж у жінок, які вживали менше однієї порції картоплі на тиждень.

«Хоча картопля містить декілька важливих поживних речовин, таких як вітамін С, калій, клітковина і деякі види білка, вона не може вважатися «здоровим овочем» через високий вміст крохмалю, який швидко всмоктується, що призводить до швидкого стрибка рівня глюкози в крові.

Саме тому вживання картоплі у великій кількості – особливо у вигляді картоплі-фрі – пов’язане з підвищеним ризиком цукрового діабету 2 типу», – зазначив провідний автор дослідження К’юлін Джан з Національного інституту здоров’я (Роквіль, Меріленд).

Вчені також виявили, що заміна картоплі на інші овочі, такі як бобові (горох та квасоля), та / або цільнозернові крупи може знизити цей ризик.

Тим не менше, Кіт-Томас Айюб, дієтолог і професор з Медичного коледжу Альберта Ейнштейна в Нью-Йорку апелює до цього твердження. Він підкреслив, що не слід звинувачувати у всіх гріхах один продукт.

«Це не дає вам побачити цілісну картину, де запорукою здоров’я є баланс та помірність». Він зазначив, що проведене дослідження не враховувало кількість набраної ваги протягом вагітності і наголосив, що головними факторами розвитку гестаційного діабету є якраз загальна кількість їжі і розміри порцій.