Вегетаріанство – це не дієта, а стиль життя

Вегетаріанство, як особлива система харчування, виникло давно. Вважається, що до Європи воно потрапило з Азії – саме там розвинулись національні традиції переважно рослинного харчування. Укріпленню вегетаріанських традицій сприяло не лише розповсюдження у країнах Азії філософії буддизму, а і банальна недоступність для більшості населення продуктів тваринного походження.

Термін «вегетаріанство» походить не від англійського «vegetables» (овочі), як багато хто вважає, а від латинського слова «vegetus» (здоровий, свіжий, живий). Це стиль життя, який виключає вживання продуктів тваринного походження. Прибічники вегетаріанства вважають, що природною їжею для людини є продукти рослинного походження, які приносять надзвичайну користь організму. Однак насправді далеко не всі вегетаріанці відмовляються від молока, морепродуктів, а якщо бути точними у термінології, навіть і від м’яса – все залежить від типу вегетаріанства, якого дотримується людина. Є 4 види класичного вегетаріанства:

  1. Веганство. Вегани вживають винятково продукти рослинного походження і не їдять м’ясо, рибу, яйця, молочні продукти і навіть мед. Цей вид вегетаріанства зазвичай практикується із етичних міркувань, тому більшість веганів не носять хутро і шкіру, купують не тестовану на тваринах косметику, а також виступають проти розваг за участі тварин, таких як полювання, рибалка, циркові вистави, корида тощо.
  2. Лакто-вегетаріанство. Тип харчування, при якому дозволяється вживати молоко і молочні продукти та мед. Серед лакто-вегетаріанців багато послідовників східних, особливо індійських, релігійних і філософських течій.
  3. Ово-вегетаріанство. Тип харчування, при якому вживання молока і молочних продуктів виключається, але дозволяється наявнысть у раціоні яєць. Цей вид вегетаріанства найчастіше базується на особистій непереносимості  молочних продуктів.
  4. Лакто-ово-вегетаріанство. Найпопулярніший вид вегетаріанства у світі, в меню якого присутні яйця, молоко і мед. Він викликає найменшу кількість суперечок серед лікарів. Багато з них навіть переконані, що лакто-ово-вегетаріанство не лише корисно для здоров’я, а і здатне позбавити людину низки хвороб і попередити їхню появу.

Виникає запитання: чи є вегетаріанцями ті, хто вживають рибу і морепродукти? Відповідь – ні, адже вегетаріанці не вживають їжу тваринного походження. А хто це – велика рогата худоба, домашня чи дика птиця, риба чи молюски – не важливо, адже вони всі відносяться до категорії живих істот. Але чимало людей у світі дотримуються дієт, які не є вегетаріанством у класичному розумінні цього слова, але є першою сходинкою на шляху до нього. Насамперед, це:

Поллотаріанство – відмова від риби, морепродуктів та усіх видів м’яса, окрім птиці.
Паскетаріанство – відмова від м’яса сухопутних тварин, при цьому вживання риби та морепродуктів допускається.
Флексітаріанство – послідовники цього напряму намагаються вживати м’ясо якомога рідше, але повністю із раціону його не виключають, вважаючи, що організму людини воно необхідне.

Усі види вегетаріанства та «напіввегетаріанства», як іноді називають останню трійку, допускають будь-які способи приготування їжі, включаючи теплову кулінарну обробку. У цьому полягає принципова різниця між вегетаріанством та вітаріанізмом (сироїдство).

На думку сучасних дієтологів, повноцінне харчування можливе і без м’яса, але молоко і молочні продукти, рибу і яйця не слід виключати з раціону людини, адже вони забезпечують нас життєво необхідними поживними речовинами: білками, кальцієм, залізом, вітамінами В12 і D, тощо. Протипоказано веганство дітям, вагітним жінкам і матерям в період лактації.

Вегетаріанцям рекомендовано:

  • Комбінувати зернові з бобовими або молоком, картоплю з яйцями (для повноцінного білкового складу їжі)
  • Щодня вживати не менше 200-500 мл молока і кисломолочних продуктів (для забезпечення організму кальцієм, вітамінами В2, В12 і D)
  • Поєднувати зернові і бобові з горіхами, фруктами, овочами – особливо у вигляді соків (для покращення засвоєння заліза)
Приклади правильної комбінації продуктів: паста з сиром, борошняні вироби або крупи з домашнім сиром, йогурт або кефір з вівсянкою, яєчня з картоплею, печена картопля з сиром, гороховий суп з грінками, тощо.

Відомо, що вегетаріанцями були багато видатних людей: Піфагор, Сократ, Платон, Леонардо да Вінчі, Ісаак Ньютон, Вольтер, Жан-Жак Руссо, Лев Толстой, Джордж Бернард Шоу, Махатма Ганді, Альберт Ейнштейн та інші. Але якщо раніше таких людей були одиниці, то зараз вегетаріанство – це мейнстрим. Про те, як вегетаріанство з’явилося  у їхньому житті, ми дізналися у наших читачів.

Наталія НЕВІДНИЧА, 23 роки:

Вже 5 років я дотримуюсь паскетаріанства. Переглянувши низку документальних фільмів про те, як виробляють м’ясо, я почала поступово відмовлятись від нього. Друзі та батьки не одразу прийняли моє рішення, але згодом деякі з рідних самі почали дотримуватись флексітаріанства та паскетаріанства. Варто розуміти, що вегетаріанство – це не хвороба чи дієта, – це спосіб життя. Кожен має сам для себе вирішити, чи готовий і чи хоче відмовитись від певних продуктів. Особисто я відчуваю себе набагато краще – не лише морально, а й фізично.

Дарія КОЛОК, 22 роки:

Чесно кажучи, я ніколи не відчувала особливої любові до м’яса. А 2 роки тому мій тато, прочитавши, що воно сприяє розвитку певних хвороб, виключив його зі свого раціону. Тоді саме починався Великий піст, і я вирішила також спробувати не їсти м’яса. Це виявилось не складно. Досі не вживаю м’яса, але залишила у своєму раціоні яйця, рибу і молочні продукти.

Наталія КОНОПСЬКА, 24 роки:

Я – лакто-ово-вегетаріанка. Ніяких стимулів чи мотивів перейти на такий тип харчування не було. Просто регулярно займаючись йогою, мій організм сам «потягнувся» до інших продуктів – каші, молоко, фрукти, овочі. Все рідше і рідше стало хотітися м’яса, і згодом я відмовилась від нього повністю.

А чи вживаєте м’ясо ви?

Підготувала Галина ТЕЛИЧУК
спеціально для “Живи активно!”