Як фізичні навантаження впливають на суглоби

Суглоби – одна зі складових опорно-рухового апарату, і саме вони – разом із м’язами, зв’язками та сухожиллями – дарують людині можливість рухатися. Рух – це не тільки наші повсякденні дії, ходьба чи підйом по сходах. Рух – це фізичне навантаження. Якщо воно дуже велике, пов’язане з підйомом значної ваги і триває довго – навіть міцні здорові суглоби зазнають ушкодження. Поговоримо про те, що відбувається з суглобами під час фізичних навантажень.

Яким буває навантаження на суглоби

Під час звичайної ходьби задіяна значна частина суглобів людського тіла – усі суглоби ніг, хребет (хребці також є хрящовою тканиною), навіть суглоби рук. Найбільшого тиску зазнають кульшові суглоби, суглоби колін, стопи та пальців ніг. Це навантаження є природним, тож інтенсивного зношування суглобів, ушкодження хрящів чи порожнини із синовіальною рідиною не відбувається.

Але щойно людина починає бігти, навантаження збільшується в рази – адже вага швидше і з більшою силою переноситься з однієї ноги на іншу. При постійних заняттях бігом найбільше страждають колінні суглоби. Суглоби стопи та пальців ніг під час бігу часто травмуються – це теж ушкодження, яке може призводити до руйнування хряща.

Під час занять на силових тренажерах відбувається підйом ваги. У цьому випадку страждають хребці – тобто хрящова тканина структур хребта, а також ліктьові суглоби (наприклад, при підйомі штанги) та колінні суглоби (внаслідок присідання з великою вагою).

Загалом найчастіше при фізичних навантаженнях і заняттях спортом страждають коліна – 50% травм суглобів припадають саме на цю частину тіла. 10% випадків становлять травми гомілковостопного суглоба, 10% – травми хребта. Рідше травмуються суглоби гомілки, стегна, плеча, ліктя, кисті руки.

Найприроднішими є види фізичних навантажень і фітнесу без використання додаткової ваги. Найменше суглобам шкодять йога, пілатес, цигун та інші види вправ, під час яких тиск на суглоби є мінімальним. Вони навіть рекомендуються як профілактика ушкоджень суглобів.

Як суглоби “повідомляють” про ушкодження під час занять спортом

Є кілька ознак, на які обов’язково потрібно звернути увагу, припинити заняття і проконсультуватися зі спеціалістом:

  • Біль у кінцівці виникає лише тоді, коли суглоб рухається.
  • У місці, де відчувається біль, помітний набряк.
  • Обмеження рухливості в кінцівці з ушкодженим суглобом.
  • Ви чуєте хрускіт або клацання під час руху.
  • Коли ви натискаєте на ділянку ушкодженого суглоба, відчувається біль.

Профілактика ушкоджень суглобів при фізичних навантаженнях

Профілактичні заходи, які допоможуть уникнути проблем із суглобами при заняттях спортом чи фітнесом, діляться на дві групи:

1. Профілактика ушкоджень суглобів у тих, хто має здорові суглоби і не скаржиться на захворювання опорно-рухового апарату. Уникнути проблем допоможуть:

  • вибір фізичних навантажень, які менше руйнують суглоби або чергування таких навантажень з іншими видами спорту та фітнесу (йога, пілатес, плавання);
  • фізичні навантаження під контролем тренера;
  • консультація спеціаліста за будь-яких ознак запалення суглобів, болю в суглобах, а також обов’язково – при будь-якій травмі суглобів, зв’язок, кісток;
  • використання добавок до харчування із вмістом глюкозаміну та хондроїтину, завдяки яким хрящова тканина завжди матиме “будівельний матеріал” для відновлення та нормального функціонування суглобів.

2. Профілактика ушкоджень суглобів за наявних захворювань (остеоартроз, остеохондроз, артрит). Зважаючи на те, що помірні фізичні вправи є в багатьох випадках важливою умовою підтримки опорно-рухового апарату та відновлення після травм, відмовлятися від них не варто в жодному разі, але слід дотримуватися деяких правил:

  • обирати лише ті види вправ, які не передбачають навантаження на суглоби: краще виключити біг (в тому числі на біговій доріжці в спортзалі), заняття на велотренажері, підйом ваги, присідання з вагою, і віддати перевагу таким видам фізичної активності, як йога, пілатес, цигун, плавання, ходьба;
  • заняття фітнесом починати після консультації з лікарем;
  • якщо якась вправа спричиняє біль, не виконувати її;
  • при виникненні болю в будь-якому суглобі припинити заняття, з’ясувати причину і не повертатися до навантажень, поки не зникне запалення та біль;
  • вживати засоби з хондроїтином та глюкозаміном, які допомагають підтримувати суглобові хрящі неушкодженими та відновлювати їхню структуру.

Чому важливо вживати глюкозамін і хондроїтин

Той, хто дбає про своє здоров’я і вагу, найімовірніше, вживає лише деякі сорти м’яса, безпечні для судин, не їсть м’ясних бульйонів. Про хрящі годі й казати – свиняче вушко вже давно стало делікатесом, яким навіть у селах рідко ласують. Це, а також одноманітність харчування загалом призвели до того, що організм не отримує необхідних для профілактики ушкоджень суглобів хондроїтину та глюкозаміну. Ці речовини, а також деякі необхідні організму амінокислоти (такі, як L-цистеїн) найпростіше отримати з добавки до їжі.

L-цистеїн призначають при артриті, багатьох запальних захворюваннях, ослабленні імунітету. Ця речовина прискорює процеси одужання та загоєння ран, сприяє утворенню м’язової тканини, добре себе зарекомендувала при хворобах опорно-рухового апарату.  Прийом таких комплексних засобів рекомендують при захворюваннях суглобів (в тому числі, запальних та дегенеративних – артриті, остеоартриті), а також при фізичних навантаженнях – для захисту суглобового хряща від ушкоджень та збереження можливості повноцінного руху в будь-якому віці.

За підтримки ТОВ «Такеда Україна»

UA/ART/0119/0003a