Як виростити мікрогрін у себе вдома

Мікрогрін – це молоді та мініатюрні паростки будь якої зелені – шпінату, кінзи, буряку тощо. У мікрогріні до 40 разів більше поживних речовин та вітамінів, ніж у їх «зрілих» братів-рослин, що сприяє омолодженню організму та виведенню токсинів. До того ж, неймовірно ніжний смак зелені принесе вам по-справжньому витончене гастрономічне задоволення.

Але знайти мікрогрін на полицях магазинів наразі не так просто, до того ж найбільше користі мають саме свіжі, зрізані вранці паростки, поки вони сповнені вологи.

Тому найкраще придбати бажане насіння і контейнер – і вже через декілька днів можна насолоджуватися свіжою зеленню, не ходячи на пошуки за тридев’ять земель.

Як виростити мікрогрін на підвіконні?

1. Заповніть контейнер з подвійним дном і дренажними отворами ґрунтом (можна нейтральним або з органічними добривами) приблизно на 3 см.

2. Рясно полийте його водою і дайте стекти.

3. Рівномірно розкидайте по поверхні ґрунту насіння (приблизно 10 шт. на кожні 3 кв. см).

4. Зверху присипте насіння шаром сухого ґрунту, товщиною біля 1 см.

5. Побризкайте ґрунт водою, але ні в якому разі не поливайте струменем води. Щодня контролюйте рівень зволоженості ґрунту: він має бути вологим, але не мокрим, щоб не з’явилася цвіль.

6. Накрийте контейнер плівкою, щоб підтримувати рівень вологості. Плівку потрібно буде прибрати, коли з’являться перші паростки.

7. Поставте ємність у тепле місце.

8. Із появою перших листочків переставте контейнер у місце із природним освітленням (на підвіконня, на балкон).

9. Як тільки молода зелень досягне 2,5-5 см висоти, що станеться приблизно за тиждень, можете збирати врожай!

10. Якщо ви не збираєтеся з’їсти весь свій мікрогрін за один раз, добре промийте зелень, загорніть у паперовий рушник і зберігайте в холодильнику до трьох днів.

Мікрогрін найкраще вживати свіжим – у вигляді салатів чи декору до будь-яких страв.

Кожен вид мікрогріну має свої корисні властивості та унікальний зовнішній вигляд і смакові якості. Наприклад, швидкорослі сорти червоної і пекінської капусти мають м’який солодкий смак, дайкон і крес-салат – гострий, гірчиця з зеленим і темно-бордовими листям має солодкаво-пряні листочки. Повільно зростаючі сорти – такі, як кінза, дають м’який аромат, фіолетовий базилік додасть пряності, а листя селери – пікантності.

Детальніше про види мікрогріну для ваших смакових міксів – у наступному матеріалі.

Підготувала Галина Теличук

спеціально для “Живи Активно”