Як обмежити вживання цукру

Надмірна кількість цукру в раціоні може зашкодити вашому здоров‘ю. А комбінації цукру, білого борошна, масла та транс-жирів – це взагалі своєрідна “бомба сповільненої дії”, “діабет на тарілці“. Згідно з  дослідженнями ці інгредієнти пов’язують із високим ризиком виникнення серцево-судинних захворювань, ожиріння, карієсу, хвороб печінки та деяких видів раку. Про вживання цукру.

Де міститься цукор

В натуральному вигляді цукор містять фрукти, овочі, зернові та молочні продукти у формі фруктози та лактози. Для організму вони важливі, адже наше тіло перетворює ці продукти повільно, а цукор в них забезпечує стійкою енергією наші клітини.

Небезпеку для здоров‘я мають додані цукри, тобто ті, які штучно додають до продуктів, щоби зробити їх смачнішими. Наприклад, ароматизованих йогуртів, кетчупів та більшості десертів – тістечок, тортів та печива.

ВООЗ рекомендує обмежити споживання вільного цукру до 10% від загальної кількості спожитих калорій.

Для людей, які щодня витрачають у середньому 2000 ккал (а це більшість дорослих, які ведуть малоактивний спосіб життя) – до 50 г на добу (10 чайних ложок).

Водночас, разом з експертами ВООЗ рекомендуємо зменшити споживання цукру ще вдвічі – до 25 г (така кількість вільного цукру знаходиться у склянці фруктового соку) або до п’яти чайних ложок на день.

Для зменшення ризику для здоров’я необхідно споживати солодощі розумно та бути активними протягом дня.

Поради для обмеження цукру в раціоні

Зменшуйте кількість солодких десертів у своєму раціоні наскільки це можливо – цукор в них не приносить жодної користі.

  • Готуйте десерти самотужки

Солодощі з магазину зазвичай перенасичені шкідливими доданими цукрами та іншими домішками, тому за можливості готуйте десерт вдома. Таким чином ви зможете використати менше олії та цукру, або ж додати до десерту більш корисні інгредієнти, зокрема сухофрукти або горіхи.

  • Контролюйте порції та кількість солодкого

Намагаючись обмежити споживання улюблених продуктів, ви ризикуєте збільшити бажання їх з’їсти. Тому рекомендації їсти десерт всього один раз на тиждень або в особливих випадках дуже часто не спрацьовують. Замість цього краще контролюйте розмір порції.

  • Одразу чітко визначайте порцію

Цей спосіб вимагає багато зусиль, адже важко зупинитися і не доїсти вже розпочату пачку печива. Відберіть невелику кількість і перед тим, як почати їсти, відкладіть всі залишки.

  • Обирайте більш корисні альтернативи

Найбезпечніший спосіб споживати солодке – обрати більш корисні альтернативи. Чорний шоколад, горіхи, мед та сухофрукти можуть замінити шкідливі солодощі.

Джерело: http://moz.gov.ua/article/health/jak-obmezhiti-vzhivannja-cukru

Читайте також:

Норми споживання цукру в день 

Горіхи допомагають не набирати вагу 

Шоколад знижує ризик серцевого нападу в людей із зайвою вагою