Як перестати відчувати провину через усе на світі

Чи відоме вам постійне, гнітюче відчуття провини? З приводу і без, відчуття, яке гризе та отруює зсередини і множить негатив? Краще навчитися справлятися із ним, адже з часом ці переживання можуть привести до справжнісінької депресії. Найцікавіше те, що зазвичай ми картаємо себе без суттєвої на те причини – просто через безглузді очікування, які ми самі собі придумуємо. До вашої уваги поради психологів, завдяки яким ви вже за 3 тижні зможете вийти із цього порочного кола.

Тиждень 1: Подивіться в обличчя своїм провинам

Перший і найголовніший крок – це сказати собі «стоп», коли знов  відчуватимете провину, і проаналізувати ситуацію. Зверніть увагу, в які саме моменти ви відчуваєте докори сумління, і що до цього призводить (ви не встигли щось зробити вчасно, витратили багато грошей, тощо). Можете робити нотатки на папері або у своєму смартфоні. Фіксуйте, як часто ті чи інші ситуації змушують вас відчувати провину. Наприкінці тижня ви знатимете напевно, що саме спричиняє найбільші муки совісті.  

Тиждень 2: Змініть своє ставлення до ситуації

Подумайте (або навіть проговоріть вголос) про те, що ви хотіли б змінити – можливо, ви хочете мати кращий імідж на роботі, або краще продумувати бюджет. Це не означає, що ви повинні зробити якісь радикальні зміни у цю саму хвилину, але говорити про це вже є продуктивним. Оберіть іншу емоцію, адже постійне почуття провини та тривоги сприяє виникненню стресу. І в ці моменти дуже легко бути самокритичним. Запитайте себе: чи я дійсно маю зараз відчувати провину, чи це все просто накопичений стрес?

Усвідомте, що ви – просто людина. Дуже часто виникненню почуття провини сприяє перфекціонізм. Але в якийсь момент ви повинні просто прийняти той факт, що жодна мама, дружина, або працівник не робить все бездоганно. Дозвольте собі бути неідеальним.

Тиждень 3: Позбавтесь надокучливого відчуття провини через дурниці

Звісно, раз і назавжди перестати «кусати» себе через дрібниці дуже важко. Але дуже важливо усвідомлювати, коли ви робите з мухи слона. Для цього дотримуйтесь таких правил:

Подивіться на ситуацію із практичної точки зору. Замість того, щоб подумки проговорювати «я не повинен був їхати з офісу так рано сьогодні – у мене ж стільки незавершеної роботи!», скажіть собі: «мені просто необхідно було вирватись раніше, тому що я вже давно записався до лікаря на цей час, тощо)».
Віднесіться до ситуації з гумором. Гумор – це один із найбільших антидотів відчуття провини. Вам не вистачило часу, щоб спекти власноруч щось до святкової вечірки і ви купили торт у магазині? Та як ви смієте навіть показатися тепер там?!
 У всьому шукайте позитивні сторони. Припустимо, ви засмучені, що не дуже вдало запакували другу подарунок. Але ж ви не просто пішли в крамницю – ви доклали зусилля і показали своєю спробою, що ця людина вам небайдужа. І вона це відчує!