Способи полегшення симптомів ПМС

Неймовірна дратівливість, яка охоплює жінку приблизно за тиждень до початку місячних, часто стає актуальною темою для обговорення. Але медичні дослідження вже давно довели – це стан не психологічного походження і з’являється не через психічні чи емоційні розлади.

Основною її причиною є тимчасове порушення гормональної рівноваги, яке впливає на функціонування центральної нервової системи і організму в цілому. Через надлишок естрогенів в організмі знижується продукування серотоніну, що стає причиною дратівливості, змін настрою, безсоння, зниження або підвищення апетиту. Існують деякі правила для боротьби з цим станом.

1. Відкоригуйте спосіб життя

Варто уникати надмірних навантажень і перевтоми, а також забезпечити собі повноцінний і різноманітний відпочинок. Створіть умови для якісного сну, приймайте зранку і ввечері контрастний душ, обмежте вживання кави, міцного чаю і рідини взагалі (але не менше, ніж 1,5 л рідини на день), знімайте стрес за допомогою фізичних вправ і прогулянок на свіжому повітрі.

2. Нормалізуйте режим харчування

Поживна вартість вашого меню має становити 1200–1500 ккал/добу, з яких 30% мають складати протеїни; 20% – жири; 50% – вуглеводи. Приймати їжу рекомендовано малими порціями 5–6 разів на день. Слід виключити або суттєво обмежити вживання солі, консервованих, копчених продуктів, а також напівфабрикатів, жирів тваринного походження, алкоголю, напоїв із вмістом кофеїну. Натомість, доцільно збільшити споживання таких продуктів, що містять вітаміни груп А, В, С, Е, D, мікроелементи Mg, K, Ca, Zn, Cu, Se, поліненасичені жирні кислоти омега-3 (лосось, оселедець, скумбрія, палтус, печінка тріски), рослинні олії (льняна, арахісова, волоського горіха), свіжі соки, передусім морквяний і лимонний, трав’яні чаї з меліси, м’яти, ромашки.

Зокрема, їжте бобові – усі види квасолі, горох, боби, сочевицю, несмажений і несолоний арахіс; авокадо і шпинат (останній є ще й цінним джерелом заліза). Ефективною зброєю проти ПМС є також кефір, йогурт і будь-які інші напої на основі молочнокислих бактерій. І ще одне: заходи протидії ПМС, що стосуються зміни у способі життя та раціоні харчування ефективні тільки у випадку, якщо вони стають постійними.

3. Приймайте ліки за порадою лікаря

Якщо ж дотримання вище зазначеного не дає бажаного результату, зверніться до лікаря, який підбере для вас оптимальний курс лікування та профілактики. Найкраще починати прийом ліків за 2–3 дні до звичного виникнення синдрому. Відповідно до ступеня тяжкості та клінічного перебігу синдрому можуть призначити нестероїдні протизапальні препарати, спазмолітики, анальгетики, гомеопатичні засоби, фітопрепарати, заспокійливі засоби, антиоксиданти (вітамін Е). При тяжкій формі ПМС використовують гормональні препарати (зокрема, оральні контрацептиви).

Але пам’ятайте, не варто займатися самолікуванням, спираючись лише на відгуки в інтернеті, віртуальні консультації чи поради подруг, краще зверніться до лікаря і тоді неприємні почуття не будуть псувати вам життя.