Як уникнути негативу у соціальних мережах

Соціальні мережі сьогодні мають величезний вплив на наше інформаційне поле, але нерідко ми стикаємось з негативом, троллінгом та агресією. До інформаційної безпеки віртуального простору, сьогодні, потрібно ставитися обережно й виважено. На думку психолога, директора Інституту психології ім. Г.С. Костюка  Сергія Максименко причиною виникнення негативу є нереалізованість, приховані емоції та елементарна заздрість.

Люди зляться, що не можуть в житті домогтися того ж, що і ви, їм не вистачає уваги та спілкування. Існує категорія людей – тролі, для яких негатив – це спосіб самовираження. Такий негатив з’являється від людей, яким просто немає чим зайнятися. Вони намагатимуться всіма способами вивести вас із себе за допомогою провокацій. Зазвичай ці люди схильні до насильства або глибоко нещасні, тому отримують задоволення, принижуючи інших і доставляючи страждання.

Інші зливають негатив в мережу, щоб не виливати його десь ще. В житті вони  – спокійні, милі люди. І тільки в інтернеті зривають маску і можуть бути самі собою, відриватися, зривати злість, підколювати і принижувати. Тим більше в інтернеті для цього існує маса можливостей.

Непорозуміння, спроба самоствердитися, маніпулювати іншими – теж вважаються причинами негативу.

Як уникати негативу?

Користувачеві уникнути негативу непросто, але можна озброїтися деякими прийомами:

– щоб не отримувати негатив від клієнтів, намагайтеся уникати неадекватних людей. Їх видно ще на етапі обговорення проекту.

– якщо поганого відгуку не вдалося уникнути, але ви маєте рацію, спробуйте відповісти на нього і роз’яснити ситуацію.

– точно так само, можна обробити погані відгуки в соціальних мережах – просто давши чітку, аргументовану відповідь, пояснивши ситуацію зі свого боку.

– якщо ви не маєте рацію – вмійте вибачитися, і нести відповідальність за свої вчинки. Іноді це теж грає на руку.

– не просіть поради у колег, особливо якщо це стосується оцінки вашої роботи. Вашу роботу оцінять клієнти.

Взагалі намагайтеся не вплутуватися у спірні обговорення, якщо не любите читати негатив в свій бік. Уникайте спілкування з аудиторією, яка налаштована вороже.

Не пишіть у себе провокаційні пости і не коментуйте такі пости у інших. Слідкуйте за тим, що репостите.

Не порушуйте авторські права, не приписуйте собі авторство чужих фото, цитат, інших творів.

Таким чином, ви зможете не тільки контролювати власне інформаційне поле, а й оперативно реагувати на будь-яку активність користувачів або конкурентів щодо вашої думки.

Правильні реакції на негатив

Що не можна робити:

  • Мовчати. Мовчати не можна категорично. Відсутність реакції на негативні відгуки показує, що ви байдужі до себе, своїх клієнтів або читачів, а також не дбаєте про свою репутацію.
  • Видаляти коментарі. Видалення негативних коментарів – це шлях в нікуди. Так, ви втратите більшу частину своїх читачів – рано чи пізно вони зрозуміють, що ви не відстоюєте свою думку. Наявність негативних коментарів говорить про те, що ви чесний та відвертий.
  • Проявляти агресію. Не варто відповідати агресією на негатив, це тільки погіршить ситуацію. Намагайтеся відповідати розумно і ввічливо, а також припиняти найменші спроби вас спровокувати.

Для того, щоб не дозволяти розгоратися конфліктам і взаємним докорам, потрібно створити відповідну атмосферу. Ви можете вплинути на співрозмовника так само, як і він на вас.

Віддавайте перевагу м’якості, спокою. Ви покажете, що не є жертвою. Так ви не тільки позбудетеся від причини зриватися саме на вас, але і збережете позитивні відносини.

Читайте також:

Як вберегтися від інформаційної пропаганди?

Як емоційний стан впливає на фізичне здоров’я 
Сергій Максименко

Директор Інституту психології імені Г. С. Костюка,

професор, академік Національної академії педагогічних наук України