Як зберегти здорові зуби у дітей

Чисті зуби – це запорука їх здоров’я. Лікування зубів у будь-якому віці – дорого, тому краще запобігти розвитку карієсу та хворобам ясен. Вчасна та кваліфікована гігієна два рази на рік та дбайливий домашній догляд – ось що потрібно  дітям і дорослим.

Поради лікаря-стоматолога Ярослава Заблоцького

Батьки б’ють на сполох найчастіше, коли дитина уже в підлітковому віці, а зуби потрібно пломбувати або, навіть, видаляти. А все тому, що вони пізно починають чистити зуби малечі. Вся справа в тому, що чищення зубів варто починати з перших молочних зубів – з 6 місяців. Відповідно, відвідувати стоматолога треба також з цього віку.

В ідеалі чистити зуби дитині треба двічі-тричі на день. Якщо дитина ще на грудному годуванні, то після кожної процедури годування протирати зубки серветками.

Важливо зрозуміти, що саме батьки відповідальні за чищення зубів у дітей аж до 10 років. Дитина може вчитися чистити зуби сама, але мама чи тато повинні контролювати процес до 10 років. Якщо батьки не чистять молочні зуби дітям, то в них утворюються дірки і заразитися може і здоровий корінний зуб, що знаходиться під молочним.

Як тримати зуби в чистоті 

Існують прості способи тримати зуби в чистоті: інструменти, регулярність, сумлінність.

Інструменти чищення зубів:

  • Зубні щітки. Зараз дуже багато дитячих зубних щіток, які подобаються малечі, та якісно очищають зуби.
  • Електричні зубні щітки. Дехто боїться купувати електричні щітки для своїх дітей і даремно. Є багато дитячих електричних щіток с підсвічуванням та музикою. Вони навіть краще очищають, аніж звичайні. А для малечі це ще й забавка.
  • Йоржики для зубів. Не слід цуратися і йоржиків для зубів. Дітям їх також можна використовувати.

Сімейний ритуал чищення зубів. Діти мають властивість повторювати все за іншими. Тому батьки і самі зуби почистили, і дитину привчили до гігієни рота.

Також найкраща профілактика здорових зубів у дітей – привчити дитину пити чисту воду, а не узвар чи сік, що містять багато цукру. Проблема в тому, що батьки приміряють смак їжі на собі. Але дитина не розуміє смаку цукру, тому може їсти кашу без цукру. Батьки самі провокують звикання до цукрових продуктів, а цукор, як відомо – псує зуби. Тому чиста вода – це найкраще.

Також дитині треба їсти тверду їжу. Найкраще, звичайно, це яблука, які ще й очищають зуби. Крім того, тверда їжа – це стимуляція росту зубів і фізіологічних процесів. Це запорука того, що молочні зуби випадуть вчасно, за фізіологічним графіком, а постійні з’являться правильні і на своїх місцях.

Регулярність – ще один з важливих інструментів гігієни зубів. Не так важливо коли саме ви чистите зубі – до вживання їжі чи після. Головне, щоб це було регулярним, постійним процесом. Діти звикають до режиму, важливо їх привчити до нього.

Симптоми проблем із зубами 

Але, якщо момент пропущений і у дитини заболіли зуби, то перші ознаки цього такі:

  • Втрата апетиту. Дитина відмовляється від їжі, капризує і п’є рідину.
  • Припухлості. Припухлі щелепи чи щічки, дитина постійно почісує їх.
  • Неспокійний сон, температура. Може піднятися температура, дитина плаче без причини.

Ці ознаки говорять про те, що настав час відвідати стоматолога. Проблема у тому, що маленьких дітей неможливо лікувати без наркозу. До речі, уже існує мобільний додаток Dental Care App, розроблений нашою командою, який допомагає контролювати час чищення зубів, нагадує, коли потрібно відвідати стоматолога чи лікаря гігієніста.

Ярослав Заблоцький

Практикуючий лікар-стоматолог з 30-річним досвідом

Доктор медичних наук, професор

Засновник стоматологічної клініки «Клініка Заблоцького».

Читайте також:

Як зберегти зуби здоровими  

Зуби мудрості – що робити з ними? 

Їжа, яка псує зуби