Напій, що рятує від діабету

Вчений Пілар Серван із Інституту наукової інформації про каву разом із колегами дослідив основні теорії можливого взаємозв’язку між споживанням кави та зниженням ризику розвитку цукрового діабету (ЦД).

До цих теорій належить «Гіпотеза про енергетичні витрати», згідно з якою кофеїн, що входить до складу кави, стимулює метаболізм та підвищує енергетичні витрати, а також «Гіпотеза щодо метаболізму карбогідратів», за якою компоненти кави головним чином впливають на рівень глюкози в організмі.

Також існує припущення, що речовини, які входять до складу кави, покращують чутливість до інсуліну через модуляцію шляхів запалення, беручи участь в оксидативному стресі клітин, гормональному впливі та зниженні рівня заліза.

Виявивши, що 3–4 чашки кави на день знижують ризик розвитку ЦД, вчені також зазначили, що таке помірне споживання цього напою не пов’язано з ризиком розвитку артеріальної гіпертензії, стенокардії чи коронарних захворювань серця.

За матеріалами:

Riobo P, et al. Presentation at 7th World Congress on Prevention of Diabetes and Its Complications.

Коментар редакції:

«У ході попередніх досліджень був виявлений взаємозв’язок між споживанням кави та зниженням ризику розвитку ЦД другого типу. Результати роботи цих вчених свідчать про те, що споживання 3–4 чашок кави на день знижує ризик розвитку ЦД другого типу».