Збираємося на природу: цікаві факти та рекомендації

Травневі свята є традиційно часом пікніків та прогулянок на природі. Ще б пак: погода неймовірно сонячна, але не задушлива, легенький вітерець приносить звідусіль запах квітів, а зелено-жовтий килим із молоденької травички і кульбабок милує зір. Додайте до цього живописне річку або озеро, веселу компанію та смачну їжу – кращого відпочинку важко собі уявити.

З історії «пікнікування»

Традиція влаштовувати пікнік з’явилася дуже давно: можна сказати, що у давніх людей все життя було суцільним пікніком біля вогнища з перервою на охоту та сон. А якщо серйозно, першими любителями відпочинку на природі були давні римляни, які регулярно відправлялися за межі метушливої метрополії, зазвичай вночі, взявши з собою клунок із нехитрою їжею – хлібом, вином і фруктами.

Щодо походження самого слова «пікнік», існує 2 альтернативні думки: одні вважають, що воно пішло від двох англійських слів – to pick (брати) і knick (дрібничка). Критики цієї теорії вказують на несумісність простонародного походження цих слів і аристократичного походження самого пікніка, як світської форми розваг, і більше схиляються до «французької версії»: pique – виїдати, наколювати, а nique – влучна рима до нього. Такі рими були популярними у Франції у XVII ст.

Однак саме англійці вважаються найбільшими поціновувачами і знавцями у справі «пікнікування». Якщо зберетесь на класичний пікнік по-англійськи, запам’ятайте три головні правила:

  1. На «столі» не має бути нічого гарячого, крім напоїв (ну звісно, як же без чаю?).
  2. Сидіти можна лише на траві, у крайньому випадку – подушках та простирадлах, принесених з дому.
  3. Єдиним приводом для пікніка є хороша погода (а не open-air концерт, наприклад). Хто ж як не жителі туманного Альбіону вміють цінувати сонячну та суху погоду?

Пальму першості у справі «пікнікування» можна визнати за англійцями також тому, що саме вони винайшли 2 предмети, без яких пікнік важко уявити: сендвіч і корзина для пікніка. Прадідусь сучасного фаст-фуду (шматочок м’яса між двома шматочками хліба) вигадав граф Уїльям Сендвіч у 1760 році. А корзина для пікніка, укомплектована тарілками, чашками, столовими приборами, була запатентована торгівельним домом Mertens ще у 1840 році.

Пікнік по-українськи

Українці пікнікують абсолютно по-різному: зі спеціальною корзиною чи з пластиковим посудом, з гарячим шашликом чи сендвічами, за столом у парку чи на траві – не так важливо. Головне – це гарний настрій, приємна погода і весела компанія. А щоб ніщо не зіпсувало чудовий відпочинок на природі, слід все ж дотриматись декількох рекомендацій:

  • Подумайте заздалегідь, що вам може знадобитися: ножі, серветки, мішки для сміття, сірники, штопор – це дрібниці, які легко забути, але без яких важко обійтися.
  • Обирайте для пікніку тільки свіжі продукти, куплені напередодні. Уникайте продуктів, які потрібно постійно охолоджувати (або обзаведіться сумкою-холодильником). М’ясо для шашлику замаринуйте заздалегідь, щоб на пікніку його залишилось лише засмажити. Краще не готувати шашличне асорті – свинина, заїдена куркою може призвести до харчової алергії. Овочі також слід гарно помити вдома. Не забудьте взяти із собою вдосталь питної води.
  • Обираючи місце для пікніку, перевірте, щоб там не було битого скла, гострих палок та інших небезпечних предметів. Перш ніж розвести багаття, очистіть місце старого вогнища – там могли палити пластиковий посуд. І не забудьте прибрати за собою сміття.
  • Травневе сонце вже достатньо агресивне: не забудьте головні убори та сонцезахисні креми. Краще з 12 до 15 години дня знаходитися у тіні.
  • Однак у тіні дерев вас можуть підстерігати кліщі. Укуси кліщів загрожують людині такими хворобами, як іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт та марсельська гарячка. Щоб зменшити шанс підхопити кліща, одягайте світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла, на ноги – кросівки, а також періодично оглядайте себе і своїх супутників. Кліщі найбільше полюбляють листові ліси, тому відпочивайте по можливості серед сосен, а краще – на полянці, подалі від дерев. Не зайвим буде використати протикліщові препарати (акарициди). Якщо ви все ж виявили кліща, змастіть його олією, повільно витягніть разом із хоботком, розхитуючи пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини. Потім змастіть ранку розчином йоду або спиртом. Якщо хоботок залишився, видаліть його стерильною голкою, як звичайну занозу.
  • Візьміть із собою аптечку із пластирами, перекисом водню, протиопіковими та протиалергійними засобами та активованим вугіллям. 
  • Не забудьте інвентар для активних ігор на природі: літаючу тарілку, бадмінтон, м’ячі.

Ну і на останок, наведу для вас перелік речей, які здатні зіпсувати навіть найкраще спланований пікнік, опублікований у лондонському світському часописі «Chambers journal» за 1857 рік: «пісок у сендвічах, оси в чаї, мокрі купальники і штопори, сконструйовані душевно хворими людьми».

Гарних вам травневих свят!

Підготувала Галина ТЕЛИЧУК 
спеціально для “Живи активно!”

 

Також читайте “Що приготувати на пікнік?”

“Розваги по-київськи: що? де? коли?”