Здорові суглоби: як уникнути ушкоджень суглоба?

Поки суглоби не болять, ми не відчуваємо, що саме вони забезпечують нашу здатність рухатися. Але коли суглобовий хрящ з якоїсь причини не може більше виконувати своїх функцій, рухливість обмежується, виникає біль.  Як же зберегти здорові суглоби?

Таємниця безболісного руху

Кожен суглоб має кілька елементів, які забезпечують здатність людини до руху. Це суглобова поверхня кістки, хрящ (він вкриває поверхню кістки), порожнина суглоба із синовіальною рідиною, так звана “суглобова сумка” та синовіальна оболонка. Синовіальна рідина знаходиться між хрящами, “віддаючи” їм вологу. Якщо суглоб не рухається, хрящі  вбирають цю рідину, як губка, а під час руху її витісняють. Завдяки цьому в активному стані суглобові хрящі завжди зволожені, і рух дається легко.

Але щоб рух не завдавав болю, кожен із цих елементів має бути цілим і неушкодженим. Коли хрящова тканина травмується чи руйнується і не має “будівельного матеріалу” для відновлення, рухи даються з більшим зусиллям, рухливість суглобів обмежується, виникає сильний біль.

Зважаючи на те, що нашу здатність рухатися забезпечують 360 суглобів, і біль може виникнути практично в кожному, важливо дбати про їхнє здоров’я, щоб зберегти фізичну активність на довгі роки.

Причини ушкодження суглобів

Існує кілька факторів, які спричиняють ушкодження суглобів. Їх можна поділити на дві великі групи:

  • травми
  • захворювання

Ось найпоширеніші хвороби, внаслідок яких страждає суглобовий хрящ:

  • Інфекційні та запальні артрити.
  • Дегенеративні захворювання – артрози (зокрема, дегенеративний остеоартроз).
  • Вроджені хвороби суглобів або недуги раннього віку (наприклад, дисплазія тазостегнового суглоба).

Травми суглобів – це не тільки вивихи, розриви або ушкодження навколосуглобових зв’язок, але й деякі види постійного впливу на суглоби, які з часом руйнують здорові суглоби:

  • Тривала робота в статичному положенні (“сидяча” робота офісних працівників та водіїв, необхідність постійно стояти для перукарів або операторів різних верстатів).
  • Порушення постави (при неправильній поставі страждають не тільки хрящі хребта, а часто і суглоби, адже вага людини може неправильно розподілятися, ушкоджуючи суглоби стегон, колін, стоп).
  • Звичка постійно носити взуття на підборах (неправильне положення стопи змушує весь опорно-руховий апарат підлаштовуватися до незвичного розподілу ваги, тому страждають практично всі суглоби ніг, а також хребет).
  • Робота, яка вимагає повторюваних одноманітних рухів (це часто ушкоджує суглоби кисті руки, ліктя).
  • Надмірні фізичні навантаження (підйом великої ваги, причому не тільки через професійні обов’язки, а й внаслідок надто інтенсивних занять на силових тренажерах).
  • Зайва вага (у людей із надмірною вагою зазвичай уражені суглоби колін та стоп ніг, адже їм доводиться постійно переносити навантаження, не передбачене природою).

Профілактика ушкоджень суглобів

Причини ушкоджень суглобів різні, натомість профілактичні заходи мають дещо спільне: при запальних та дегенеративних хворобах суглобів, а також при травмах необхідно забезпечувати додаткове надходження в організм таких речовин, як глюкозамін і хондроїтин. Це природний будівельний матеріал, використовуючи який, організм відновлює суглобовий хрящ.

Про можливості цих речовин відомо вже давно: засоби, що містять глюкозамін і хондроїтин, успішно застосовують при різних ушкодженнях суглобів для зменшення запалення та болю, відновлення хрящової тканини, захисту хряща при постійних навантаженнях. У деяких добавках до харчування з метою комплексного захитсу суглобу ці компоненти доповнено речовиною, що має назву метилсульфонілметан (МСМ) – вона є природним джерелом сірки і завдяки своїм властивостям застосовується при остеоартрозі та для його профілактики. МСМ уповільнює вікові зміни в суглобах, бере участь у засвоєнні глюкозаміну і хондроїтину, підтримує суглоби при інтенсивних фізичних навантаженнях, сприяє зменшенню запалення. Важливо, щоб засіб для захисту суглобів містив також гіалуронову кислоту – вона є складовою синовіальної рідини, яка забезпечує зволоження суглобів і має зберігатися в достатній кількості, щоб виконувати свої функції.

В комплексі усі ці речовини разом допомагають відновлювати рухливість суглобів, а також застосовуються для профілактики уражень суглобів при різних захворюваннях і травмах опорно-рухового-апарату.

Втім, зберегти здорові суглоби буде ще легше, якщо не тільки приймати засіб із вмістом необхідних для відновлення хряща речовин, а й дотримуватися здорового способу життя та стежити за своєю вагою.

За підтримки ТОВ «Такеда Україна»

UA/ART/0119/0003