Зуби мудрості – що робити з ними?

Поради лікаря Ярослава Заблоцького

Мало хто знає, що «зуби мудрості» не є життєво необхідними сучасній людині, оскільки, не завжди комфортно для нас поміщаються у щелепі, та не виконують своїх природно закладених функцій.

У первіснообщинний період люди мали велику щелепу, тому що споживали тверді продукти. Сьогодні ж 28 зубів – це більш ніж достатньо.

У США та Канаді лікарі рекомендують видаляти восьмі зуби, навіть якщо вони ще повністю не прорізалися. В Україні спостерігається протилежна ситуація, зазвичай ми звертаємося до стоматологів, коли «зуби мудрості» доставляють нам суттєвий дискомфорт.

Стоматологи рекомендують видаляти восьмі зуби до 20-25 років. Наприклад, в Австрії їх видаляють дівчаткам в 14 років, а хлопчикам в 16. Саме в такому віці зуби ще не є повноцінними і їх легше видалити, ніж зуби з уже сформованими коренями.

У підлітковому віці рана загоїться набагато швидше. А от у більш зрілих людей на місці видаленого зуба утворюється лунка, яку потрібно заповнити біоматеріалами, що служитимуть каркасом для утворення власної кістки.

Але є й протипоказання, не можна видаляти «зуби мудрості» людям, які протягом останнього року перенесли інфаркт, хіміо- та радіо- терапію.

Причиною походу до стоматолога з приводу «зубів мудрості» зазвичай служить біль чи запалення при їх прорізанні. Це найбільша помилка пацієнтів, адже тепер видалення «зубів мудрості» не тільки обійдеться дорожче та дискомфортніше, а й може призвести до ускладнень.

Щоб завчасно виявити можливі ускладнення, потрібно регулярно робити панорамну рентгенографію.

Сучасна медицина дозволяє провести відразу за одну операцію видалення усіх «зубів мудрості» максимально безболісно.

Декілька днів після операції можливий набряк або синяк, але уже через тиждень пацієнти повертаються до повсякденного життя.

Для швидшого одужання варто дотримуватися декількох порад: їсти м’які продукти, робити холодні компреси, обережно чистити зуби, пити більше води та обмежити заняття спортом.

Існує ряд вагомих підстав для видалення «зубів мудрості»:

Оскільки восьмі зуби ростуть неправильно вони спричиняють зміщення зубного ряду.

80% людей у світі які носять брекети, вимушені були їх одягти саме через вплив восьмих зубів, які вчасно не видалили.

Глибокий карієс сьомого зуба, що з’являється через неможливість ретельно вичистити простір між сьомим і восьмим зубом.
Перикоронарит – гнійні запальні процеси в новоутвореній кишені (“капюшоні”) між яснами і зубом, що виникають під час прорізання нижніх зубів мудрості, коли видно тільки частину зуба.

Ярослав Заблоцький

практикуючий лікар-стоматолог, доктор медичних наук

Читайте також

Як зберегти зуби здоровими