Вода – корисна і не дуже. П’ємо правильно!

Але з твердженням, що левову частину цього об’єму має складати чиста вода, погоджується більшість. А яка ж вода насправді корисна для здоров’я, адже пропонують нам для вживання її видів більш ніж достаньо: іонізованих, структурованих, зі сріблом, з джерел тріасового періоду мезозойської ери…Спробуємо розібратися?

Вода водопровідна

Мабуть, мало хто вживає водопровідну воду в наш час. Жорстка, хлорована, з  домішками солей жорстких металів, а якщо згадати ще стан водопровідної системи, через яку вона проходить і самих очисних споруд… Певною мірою допомагає відстоювання, але все ж водопровідну воду вельми бажано фільтувати, кип’ятити, виморожувати або хоча б перед вживанням додавати кілька краплин лимонного соку чи оцету.

Вода кип’ячен

Для тих, хто вважає, що кип’ятіння оптимальний варіант для пом’якшення води і покращення її якості – погані новини. Дійсно, більшість хвороботворних організмів знищується при кип’ятінні, хлористі зїєднання частково руйнуються, та й смак стає м’якшим, а ще варіант – найб’юджетніший. Проте, у процесі кип’ятіння руйнується структура води, вона втрачає здатність розчиняти і позбавляється більшості корисних мікроелементів, корисних в тому числі.  Для того, щоб вода стала більш-менш безпечною для вживання, її потрібно кап’ятити протягом 10-15 хвилин, а потім ще відстоювати не менше двох годин.

Вода фільтрована

Правило №1 – фільтр має бути якісним. Бажано перед купівлею фільтра провести аналіз вашої води, щоб знати від чого треба її очищати – від надлишків сульфатів, хлору чи заліза. Варто додати, що побутові фільтри практично безсилі проти мікробів. Ще важливо вчасно змінювати фільтуючий картридж. Значно краще з очищенням справляються промислові фільтри, однак зазвичай вода на виході практично повністю демінералізована, та й ціна пристрою не найменша.

Загалом ідеальний варіант – промислове очищення води і подальше її збагачення.

Тала вода

Вважається, що така вода відновлює свій первісний структурний стан, що благодатно позначається на організмі навіть на інформаційних та енергетичних рівнях. Однак, при її приготуванні слід дотримуватися правильної технології і пам’ятати, що вживати її потрібно не пізніше доби, адже навіть через 16 годин зберігання тала вода втрачає половину корисних властивостей.

Також вимерзла вода не підходить для приготуваня їжі – при нагріванні вище 37 °C  корисні властивості також втрачаються.

Вода мінеральна

Для щоденного вживання підходіть столові води, а лікувальні та лікувально-столові (з вмістом солей від 1-10 г на літр і вище) варто вживати згідно з рекомендаціями лікаря. Інформацію про кількісний вміст солей можна прочитати на етикетці, уважне вивчення якої ще й допоможе уникнути придбання підробки, адже дорогі води відомих марок нерідко фальсифікують.

Вода джерельна

Загалом це  ґрунтові і підземні води, які мають виходи на поверхню. Проходячи через природні фільтри, шари піску, гравію джерельна вода не втрачає корисних властивостей і не змінює своєї структури і гідрохімічного складу. Єдине – варто враховувати розташування джерела, воно має знаходитись у відаленні від промислових зон, мегаполісів. Рекомендовано також попередньо лабораторно визначити склад води.

Вода артезіанська

Така вода вважається найчистішою, свердловина – довговічна з практично необмеженою кількістю води, але її буріння можливе не скрізь. Слід пам’ятати про необхідність лабораторного дослідження складу води, яке  визначається періодом формування геологічного пласта, з якого надходить вода.

Артезіанську воду бутилізують на заводах, попередньо очистивши, і в такому вигляді вона надходить у продаж.

Яку воду давати дітям?

Дітям до трьохрічного віку: для пиття і приготування їжі деякі лікарі радять використовувати бутильовану воду високої якості, попередньо прокип’ятивши, інші спеціалісти говорять, що кип’ятити не обов’язково, просто треба уважно слідкувати за якістю.

Старшим дітям можна пропонувати вже без кип’ятіння, але скоротити термін придатності відкритої пляшки наполовину.

Спеціальна “дитяча вода”, як правило, мість занижену кількість мінералів, отже вимиватиме солі з організму, тому зловживати таким продуктом не варто.

Ще більше цікавої та корисної інформації – на нашому сайті журналу “СахарОК”

Заходьте, читайте і будьте здорові!